Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Veel vragen Maasdrielse politici aan Avri-directeur

  •   669 keer gelezen

MAASDRIEL • Waarom wordt afval scheiden niet financieel beloond, kunnen luiers en incontinentiemateriaal apart worden ingezameld, en hoe gaan die pasjes precies werken? Maasdrielse politici hadden veel vragen aan Avri-directeur Erik de Vries.

Mensen moeten hun vuilnis beter scheiden en restafval zelf gaan wegbrengen naar ondergrondse containers, maar worden daarvoor niet financieel beloond. Het blijft een lastige boodschap van afvaldienst Avri. 

Draaien aan knoppen
Directeur Erik de Vries legde uit dat Avri het bedrag van gemiddeld 204 euro per huishouden volgend jaar gewoonweg nodig heeft om de kosten te dekken. Er valt wel aan knoppen te draaien – een hoger basistarief en lagere kosten per keer dat iemand afval aanbiedt of andersom – maar de uitkomst moet gelijk blijven. Overigens is het bedrag al wel een stuk lager dan in 2010, toen ieder huishouden in Rivierenland 270 euro betaalde.

Financiële voordelen?
Goof Cardol (VVD) vroeg zich af waar dan de financiële voordelen blijven van de nieuwe manier van scheiden. "Afval bestaat bijna niet meer, jullie verdienen toch geld aan de ingezamelde grondstoffen? En als we omgekeerd inzamelen, hoeven er minder vuilnismannen en -wagens op pad."

Extra kosten
Die positieve effecten zijn er inderdaad, maar wegen volgens De Vries niet op tegen de extra kosten. "De ondergrondse containers vragen een forse investering, we moeten andere wagens kopen om deze containers te legen en we hebben te maken met het regeringsbesluit om belasting op het verbranden van afval te verdubbelen", noemde hij als belangrijke elementen.

Definitief besluit
Na de verontwaardigde reacties op het plan waarbij de kosten per vuilniszak ruim zouden verdubbelen, zijn vier andere scenario's opgesteld. De definitieve tarieven worden op 18 oktober bepaald en gaan 1 januari in. 

Locaties containers
Voor die tijd moeten er nog honderden containers worden geplaatst. Hier en daar valt nog iets te schuiven met de locaties naar aanleiding van reacties die Avri ophaalt tijdens de informatiebijeenkomsten die volop aan de gang zijn. Maar Avri wacht de officiële bezwaartermijnen niet af, omdat de klus anders niet voor het nieuwe jaar geklaard is. 

Luiers
Als het nieuwe systeem ingaat, is er nog geen oplossing voor luiers en incontinentiemateriaal. Volgens De Vries staan de mogelijkheden om dit afval gescheiden te verwerken nog in de kinderschoenen. Hij verwacht volgend jaar met een voorstel te komen om aan te haken bij een initiatief van Afvalverwerking Regio Nijmegen. Peter van Boxtel (CDA) en ook andere partijen gaven de Avri-directeur mee dat veel mensen daar met smart op wachten. 

Ouderen
Zeker bij incontinentiemateriaal gaat het vaak om ouderen, die soms sowieso al moeite hebben om hun vuilnis zelf weg te brengen. Dat laatste neemt Avri serieus, lichtte De Vries toe. "Bij mensen die het zelf niet kunnen en ook geen buren of familieleden kunnen inschakelen, blijven we het afval ophalen."

Pasje
Alle andere inwoners van Rivierenland krijgen in december een pasje. Dat geeft toegang tot twee ondergrondse containers in hun gemeente: de locatie die Avri als meest logisch aanmerkt en één zelf te kiezen alternatief, dat bijvoorbeeld op een praktische route ligt of voor als de eerste in storing is. Per keer past er een zak van dertig liter in en wordt een standaard bedrag gerekend.  

Voor de locaties van de ondergrondse containers, data van informatiebijeenkomsten en informatie over afval scheiden heeft Avri een speciale website in het leven geroepen:

afvalscheidenheelgewoon.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK