• Ruim veertig mensen hielpen mee.
• Ruim veertig mensen hielpen mee. Foto: aangeleverd

Fonkelsteen start met vergroening schoolplein

Algemeen 331 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Brede school De Waluwe in Zaltbommel heeft een keurig schoolplein. Er is alleen een beetje weinig te beleven, vonden ze bij basisschool De Fonkelsteen. In de laatste vakantieweek gingen ouders en kinderen aan de slag. Tegels eruit; zand, boomschors, keien en water erin.

De school voor ervaringsgericht onderwijs had al een bescheiden tuin op het plein, maar het overgrote deel bestond uit grijze tegels. "De wens om daar wat aan te doen bestond al heel lang", vertellen Jacomien Steennis en Marion van Erp, die actief zijn als natuurouder op De Fonkelsteen.

Stukje voor stukje
Een enquête bevestigde dat ook de kinderen hun buitenruimte voor verbetering vatbaar vonden. Een plan lag ook al een hele tijd klaar, maar geld om alles volgens de tekeningen uit te voeren is er niet. "We hebben nu maar besloten om het stukje voor stukje aan te pakken met zoveel mogelijk eigen middelen", zegt Marion kordaat.

Stratenmakers en metselaars
Na overleg met de andere gebruikers van het plein – basisschool De Walsprong en de buitenschoolse opvang van Kanteel – en de gemeente als eigenaar kon afgelopen week de schop de grond in. Ouders, kinderen en sympathisanten ontpopten zich tot vakkundige stratenmakers en metselaars. Met een gezamenlijke lunch en borrel werden het ook nog eens heel gezellige dagen.

Boomschors en plantenbak
In totaal hielpen 22 volwassenen en twintig kinderen mee. Een flinke zandbak, een gedeelte met boomschors, een pad met keien en een fleurige plantenbak zijn het resultaat. Mooie bijkomstigheid is dat het plein zo beter bijdraagt aan opvang van regenwater dan wanneer er alleen verharding ligt.

Meer dan een 'luchtplek'
De natuurouders zijn tevreden met deze verbeteringen en staan te popelen om de rest van de plannen in praktijk te brengen. Hoogteverschillen en een waterspeeltuin staan nog op het verlanglijstje. "Door meer natuurlijke materialen toe te passen, kunnen we het plein ook nog beter gebruiken voor de buitenlesdagen van IVN waar we al aan meedoen. Hoe meer uitdaging om lekker buiten te spelen, hoe beter", vindt Jacomien. Ze lacht: "Een schoolplein is tenslotte méér dan een 'luchtplek'!"

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden