•  Voorzitter John Krielaart van watersportvereniging 't Wrijfhout in de historische haven aan het Esmeer in Aalst.
• Voorzitter John Krielaart van watersportvereniging 't Wrijfhout in de historische haven aan het Esmeer in Aalst. (Foto: Lya Cattel)

Aalst Maritiem elke keer beetje groter

  •   891 keer gelezen

AALST • Bij de eerste editie van Aalst Maritiem in 2012 zagen rond de duizend bezoekers zo'n 25 historische schepen. Dit jaar zijn er bijna vijftig schepen op het Esmeer en verwacht de organisatie ongeveer drieduizend mensen.

Initiatiefnemer van het maritieme evenement is watersportvereniging 't Wrijfhout. Voorzitter John Krielaart (31) heeft de liefde voor de historische schepen van huis uit meegekregen. "Mijn opa had er al een", vertelt hij. "Hij was altijd aan het klussen aan zijn schip. Hij heeft veertien jaar lang gebouwd en met 'oude rommel' een heel mooi jacht gemaakt. Toen kon hij eindelijk gaan varen."

Ook John's vader Arie was altijd in de buurt van het water te vinden. Zijn schip ligt nu bij De Rietschoof.

Sleepboot

John was als puber vooral geïnteresseerd in motorcross. Maar op zijn twintigste begon hij meer belangstelling te krijgen voor de historische schepen en kocht hij zijn eerste sleepbootje. Zes jaar geleden kocht hij een groter exemplaar, een militair schip uit 1950. Daarnaast heeft hij twee kleinere zalmschouwen.

Overdag werkt John als manager Design & Proposal Engineering bij Damen Shipyards Hardinxveld. De avonden en weekenden brengt hij meestal door op zijn schip. "Altijd aan het rommelen en het klussen, net als mijn vader en mijn opa", lacht hij.

Pontons

Bezoekers aan het evenement kunnen op deze dag ook lekker meevaren. De watersportvereniging legt pontons in het water bij de zelf aangelegde historische haven op het Esmeer, zodat bezoekers makkelijk aan boord kunnen komen en er weer van af kunnen stappen.

Meevaren

De hele dag varen schepen en scheepjes een mooie route over het Esmeer, een stukje over de Maas naar de Veense Put en weer terug. "Een leuke tocht van ongeveer een half uur", licht John toe. De pontons zijn zo ingericht dat het ook voor mensen met een rolstoel geen probleem is om bij de schepen te komen en mee te varen.

De schepen op het evenement komen uit de regio, maar ook vanuit het hele land. John verwacht onder meer deelnemers uit Nijmegen en Leiden. Eigenaren van historische boten kunnen zich overigens nog aanmelden om mee te doen.

'Mooie oude teringzooi'

Daarnaast kunnen bezitters van andere 'oude spullen' hun waren laten zien. "Acht jaar geleden organiseerden we de eerste editie met de bedoeling om ook oude tractoren, motoren, bromfietsen enzo te laten zien", vertelt John. "Er zijn zoveel mensen die leuke spullen in hun schuur hebben staan. Niet zomaar 'oude teringzooi', maar 'móóie oude teringzooi'."

Badeendjesrace

Speciaal voor de kinderen heeft 't Wrijfhout dit jaar voor het eerst een 'Badeendjesrace' georganiseerd. De vereniging heeft driehonderd knalgele badeendjes aangeschaft. Op elk eendje staat een nummertje. "Kinderen kunnen er voor 1,50 euro een kopen", legt John uit. "Om een uur of vier 's middags laten we de badeendjes tegelijk los in het water. Het eendje dat het eerst naar de kant gedreven is, is de winnaar."

Rad van Fortuin

Ook voor volwassenen is er op de wal van alles te beleven. Er staat een grote feesttent met bar, waar een biertje slecht 1 muntje (1,50 euro) kost. Een palingroker levert vers gerookte paling, in een andere kraam wordt rode poon gebakken en weer een andere kraam serveert 'pulled porc'. Bij het Rad van Fortuin kunnen bezoekers een gokje wagen en maken ze kans op leuke prijzen. En er staan optredens op het programma van verschillende muzikanten en artiesten, waaronder een optreden van een visserskoor.

Het programma duurt van 10:00 tot 17:00 uur. Als de rust in de haven is weergekeerd verzamelen de eigenaren van de schepen plus de vele vrijwilligers die zich deze dag inzetten zich voor een barbecue. "Die bieden we gratis aan", zegt John. "Daarmee bedanken we iedereen voor hun inzet op die dag."

Britta Alink

www.aalstmaritiem.nl

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK