• De handpompen in de speeltuin maken gebruik van grondwater, daar kan nog wel veilig mee gespeeld worden.
• De handpompen in de speeltuin maken gebruik van grondwater, daar kan nog wel veilig mee gespeeld worden. (Foto: Janneke Boogaard)

Blauwalg bij Parkeiland in Zaltbommel

  •   364 keer gelezen

ZALTBOMMEL • In het water rondom het Koning Willem-Alexander Park (Parkeiland) in Zaltbommel zit blauwalg.

Zwemmen in dit water kan leiden tot huidirritatie of maag/darmklachten. Water dat besmet is met blauwalg ziet er meestal blauw-groen uit. Drijvend aan het oppervlak vormt het een laag die op olie lijkt. Blauwalg is een bacterie, die giftige stoffen produceert.

De gemeente raadt iedereen af om contact te hebben met het open water en met het water in de speelvijvertjes.

Speeltuin

De handpompen in de speeltuin maken gebruik van grondwater. Hiermee kan nog wel veilig gespeeld worden.

De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij de locatie.

Omdat het overal warm is geweest kan blauwalg op meer plaatsen voorkomen. Het waterschap controleert alle aangewezen zwemwateren op blauwalg. De gemeente adviseert om alleen in aangewezen zwemwater te zwemmen. 

Maatregelen

Waterschap Rivierenland, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in het rivierengebied, neemt de aanpak van blauwalg op zich. De verwachting is dat de blauwalg verdwijnt zodra het minder warm wordt. Op plekken waar blauwalg is geconstateerd, probeert het waterschap met extra watertoevoer de waterkwaliteit te verbeteren.

Honden

Het is af te raden om in oppervlaktewater te zwemmen waar blauwalg is vastgesteld. Het waterschap adviseert om ook honden niet op plaatsen te laten zwemmen waar blauwalg is vastgesteld. Ook het vissen raden zij af.

Actueel overzicht

Op de website van het waterschap staat een actueel overzicht van exacte blauwalg locaties: www.waterschaprivierenland.nl.

Informatie over de kwaliteit van officiële zwemwateren staat op de website van de provincie www.gelderland.nl/zwemwater.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK