Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Sachem en omgevingsdienst verbolgen over brief burgercomité

Algemeen 1.039 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Stichting Veiliger Zaltbommel heeft bedrijven en scholen in de buurt van chemiebedrijf Sachem met een brief gewaarschuwd voor de gevaren van de fabriek. Onterechte bangmakerij, vinden Sachem en de omgevingsdienst.

Stichting Veiliger Zaltbommel en het daaruit voortgekomen comité Bezorgde Burgers schrijven dat Sachem werkt met grote hoeveelheden explosieve en giftige stoffen, dat er niet goed wordt omgesprongen met de veiligheid en dat een aantal reactoren en installaties is verouderd. "Heeft u een passend plan paraat als zich een calamiteit voordoet? Ligt er voor iedereen beschermende kleding en een masker tegen giftige gassen klaar?"

Zeer kwalijk
Sachem noemt het 'zeer kwalijk' dat de stichting dit soort brieven rondstuurt. "Bewoners worden volledig onterecht bang gemaakt", zegt directeur Frank Groenen.

"Veiligheid, gezondheid en milieu is altijd onze eerste prioriteit. Daar is de afgelopen jaren opnieuw veel in geïnvesteerd en in 2015 een extra programma voor opgestart."

Achterhaald
De informatie in de brief is onjuist en achterhaald, stelt Groenen. "We gebruiken geen explosieve stoffen. Door de inspecties is aan de overheid bevestigd dat Sachem haar veiligheidscultuur op het gewenste peil heeft gebracht."

De omgevingsdienst in Nijmegen (ODRN) bevestigt dat en is ook not amused over de brief. De ODRN houdt in Gelderland en Overijssel toezicht op bedrijven zoals Sachem, die vallen onder het Besluit Risico Zware Ongevallen, en schrijft in opdracht van de provincie de tekst voor de herziene vergunning die voor Sachem in de maak is.

Dialoog
"Wij stoppen veel tijd in dialoog met de omgeving, ook met de Stichting Veiliger Zaltbommel", zegt projectleider Roger Jansen. "Op verzoek van de stichting hebben we een second opinion gevraagd bij het RIVM. Dat bevestigt dat wij goed te werk zijn gegaan. Meer kunnen we niet doen."

Fake news
Jansen: "We hebben graag dat burgers kritisch meedenken, maar wat nu gebeurt is dat er fake news de wereld in wordt geholpen. We roepen de stichting op om te stoppen met onrust stoken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 4 uur geleden
• De biologisch geteelde planten vonden gretig aftrek.
Arkelse plantjesmarkt brengt 700 euro op voor Stichting Nimba Nieuws 4 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column AWM: polderkoers live (te) volgen Sport 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden