Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Janneke Boogaard

Raad Zaltbommel wil betere onderbouwing tarieven Avri

  •   1191 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeenteraad van Zaltbommel heeft donderdagavond ingestemd met de begroting van de Avri, maar stuurt wethouder Willem Posthouwer wel op pad met een duidelijke boodschap.

Afvalstoffenverwijderaar Avri kondigt in die begroting een forse verhoging van de kosten voor de inwoners aan. Zo zou het tarief voor het legen van een container van 240 liter van 6 euro in 2018 naar maar liefst 18,50 euro in 2019 gaan.

Goed gedrag

"De beloning om afval te scheiden ontbreekt hierbij en dat terwijl wij het heel belangrijk vinden dat goed gedrag beloond wordt", aldus Martijn Stoutjesdijk van de SP. Samen met onder andere PvdA/GroenLinks en CDA diende hij een lijstje 'aanvullingen' in waarmee de wethouder naar het bestuur van de Avri moet.

Luiers

Naast de 'beloning voor goed gedrag' wil de Bommelse raad een betere verhouding tussen het variabele en vaste tarief en meer tijd om aan het nieuwe systeem te wennen. Ook mist de raad de 'solidariteit' in het systeem. "Denk hierbij aan bijvoorbeeld luiers, incontinentiemateriaal en ander medisch afval", lichtte Stoutjesdijk toe. "Juist jonge gezinnen en de mensen die het zwaar hebben door hun hun medische situatie worden in het nieuwe systeem disproportioneel belast. Er moet hiervoor een aparte inzamelingsmogelijkheid komen."

Wethouder Willem Posthouwer neemt het lijstje aanvullingen mee te nemen naar de vergadering van het algemeen bestuur van de Avri, op 28 juni. "Ik zal er stevig in gaan", beloofde hij de raad.

De gemeenteraad ging unaniem akkoord met de begroting én de aanvullingen.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK