Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: nl.123rf.com

Raad wil geen speelautomatenhal in Zaltbommel

  •   276 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag tegen de speelautomatenverordening gestemd.

En dat betekent dat er Hotel Van der Valk geen gokhal kan inrichten in het hotel aan de Hogeweg.

'Blij met Van der Valk'

Alleen ZVV en VVD stemden vóór de verordening. Isabel Plessius van de VVD hield in haar 'maidenspeech' in de gemeenteraad een warm pleidooi voor de komst van een gokhal. "Wij zijn heel blij met Van der Valk in onze gemeente", zei zij. "We willen het hotel niet belemmeren in het ondernemerschap. De manier waarop Van der Valk op andere locaties met speelautomatenhallen omgaat is voor ons voldoende waarborg dat zij er alles aan doen om buitensporig gedrag te voorkomen. Van der Valk heeft veel ervaring en werkt onder andere samen met verslavingszorg."

Bovendien is het volgens Plessius 'niet meer van deze tijd, dat een overheid zich betuttelend opstelt richting de inwoners'. 

Leeftijdsgrens

ZVV stemde ook in met de verordening, maar wilde wel via een motie de leeftijdsgrens verhogen van 18 naar 21 jaar. Ook wilde ZVV via een amendement voorkomen dat er behendigheidsautomaten in de gokhal zouden komen. Want juist die automaten en spellen zouden grote aantrekkingskracht hebben op jongeren.

Principieel

De SGP heeft juridische én principiële bezwaren. In de verordening staat namelijk dat in een heel klein gebied, rond de Hogeweg, een speelautomatenhal zou kunnen worden toegestaan. Raadslid Liza Biesheuvel vroeg zich af of dat juridisch wel houdbaar is en of het dan wel bij één gokhal zou blijven. "Maar we stemmen sowieso tegen het voorstel", aldus Biesheuvel. "Wij willen geen verslavingen, geen schuldenproblematiek, geen casino."

Ook de SP heeft principiële bezwaren tegen gokken. Fractievoorzitter Martijn Stoutjesdijk heeft zelf onlangs voor het eerst een bezoek aan een speelautomatenhal in Den Bosch gebracht. "Ik was onder de indruk", erkende hij. "Ik zag het belang van de sociale functie en de manier waarop het daar werd aangepakt stelde mij gerust. Maar het gevaar van gokverslaving is bij gokautomaten het grootst en daarom stemmen we toch tegen."

Volgens burgemeester Peter Rehwinkel is de voorgestelde verordening wel degelijk juridisch verdedigbaar, al bestaat er volgens hem altijd een 'procesrisico'. Ook de locatie is goed te verdedigen volgens hem: "We hebben geprobeerd zoveel mogelijk voorzichtigheid te betrachten. Er is ruimte voor maximaal één speelautomatenhal, in een afgelegen gebied waar toch sociale controle mogelijk is.

Geen draagvlak

ChristenUnie en CDA hebben ook vooral principiële bezwaren. Hein de Kort van het CDA zag bovendien 'geen draagvlak' voor een speelautomatenhal in de gemeente Zaltbommel.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK