Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Kan de werfhal blijven staan of moet hij worden gesloopt voor de bouw van de nieuwe woonwijk.
• Kan de werfhal blijven staan of moet hij worden gesloopt voor de bouw van de nieuwe woonwijk. (Foto: Janneke Boogaard)

Onderzoek naar behoud loods in Buitenstad/De Werf

  •   532 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De Vereniging Vestingstad heeft deskundigen ingeschakeld om te laten beoordelen of het mogelijk is om de werfhal aan de Waal te behouden in de nieuwe Buitenstad.

Bijna achthonderd mensen hebben inmiddels de online petitie van de vereniging ondertekend. Daarin staat onder meer een oproep om de werfhal te behouden. Ook pleit de Vereniging Vestingstad voor een mooi uitzicht over het water, een goede verbinding met de binnenstad, ruimte voor bedrijvigheid aan het water en een centrale entree van de nieuwe woonwijk.

Sinds vorig jaar zomer laten Paul Burgers, Ad Schalkx en Menno Oerlemans als leden van de werkgroep Buitenstad van de vereniging regelmatig van zich horen over de Buitenstad of De Werf zoals ze het gebied liever noemen. Er zijn vergevorderde plannen om het terrein achter de Albert Heijn in te richten als nieuwe woonwijk.

Rij hoge flats

In maart van dit jaar presenteerden projectontwikkelaar Waalbommel en stedebouwkundig bureau 'wUrck' een eerste plan voor de bebouwing. "Niet meer dan een rij hoge flats aan de Waal, wat een teleurstelling", concludeerden de drie Bommeleraren, die zich een tijdje geleden hebben aangesloten bij de Vereniging Vestingstad.

Ze maakten een facebookpagina (@dewerfzaltbommel) aan en startten een online petitie om de projectontwikkelaar te bewegen een ander plan te maken. 'Zeg ja tegen een mooie buitenstad!' is de titel van de petitie.

Klankbordgroep

Namens de vereniging heeft Ad Schalkx zich aangesloten bij de Klankbordgroep, die in het leven is geroepen door de gemeente Zaltbommel. De eerste bijeenkomsten van de groep, die bestaat uit ongeveer vijftien personen, samen met Waalbommel en Wurck zijn achter de rug. En dat heeft goed nieuws opgeleverd, vindt Schalkx. "De hoogtes van de bebouwing zijn veel lager dan in het Programma van Eisen dat op 1 maart is gepresenteerd", vertelt hij. "Dat is nu al een stuk mooier dan in de eerste plannen, ook al ligt het nog niet echt vast allemaal."

Centrale ontsluiting

Een andere doorbraak is volgens de vereniging dat de gemeente overweegt de entree van de nieuwe woonwijk niet meer perse via de Havendijk aan de kant van de benzinepomp te laten lopen. "Er zijn nu gesprekken gaande met de eigenaar van de Albert Heijn en verkeerskundigen of het mogelijk is om het pickup point zo te plaatsen dat de centrale ontsluiting voor auto's aan die kant van het terrein kan komen. Dat betekent dat er aan de kant van de haven een boulevard voor voetgangers en fietsers kan worden ingericht. Als zo'n verschuiving lukt, maakt dat ons heel blij, een echte winst voor de stad." Voordeel van de alternatieve ontsluiting is dat de verkeerssituatie bij de entree van de binnenstad ter hoogte van 't Zusje en restaurant La Provence een stuk autoluwer zal worden.

Werfhal

"In tachtig procent van de reacties is men voor behoud van de werfhal, twintig procent is tegen", zegt Menno Oerlemans aan de hand van de reacties op facebook. "Sommigen vinden de werfhal een lelijk ding en zien sloop als enige oplossing. Anderen vinden de historische waarde van het gebouw heel groot voor Zaltbommel en zien mogelijkheden voor behoud er van. "Volgens ons kun je het heel goed opknappen en er zelfs appartementen in bouwen", zegt Paul Burgers. "Of er multifunctionele ruimtes in maken." De vereniging heeft nu deskundigen van de Erfgoedvereniging, BOEi en Stichting Industrieel Erfgoed Gelderland en Flevoland ingeschakeld om te laten onderzoeken wat de waarde van de loods werkelijk is.

Tijdens de laatste Klankbordgroepbijeenkomst is ook duidelijk geworden dat Waalbommel en wUrck onderzoeken of het mogelijk is de scheepshelling terug te brengen.

Albert Heijn

Eerder al werd bekend dat het huidige pand van Albert Heijn zo verbouwd gaat worden dat de contouren van de oude machinefabriek weer zichtbaar worden.

De werkgroepleden van de Vereniging Vestingstad zijn blij met de huidige ontwikkelingen. "We zijn er nog lang niet, er ligt ook nog niets vast, maar er zit in ieder geval beweging in de plannen. Dat hebben we in ieder geval al bereikt met zijn allen voor heel Zaltbommel. Wij gaan gewoon door", aldus Schalkx, Burgers en Oerlemans.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK