Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Adviesraden zorg in Maasdriel en Zaltbommel gaan niet samen

  •   170 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Zaltbommel en Maasdriel houden hun eigen adviesraad voor de Wmo en Jeugdzorg. De raden willen niet samengaan zolang de twee gemeenten de zorg ieder op hun eigen manier organiseren.

Er is zo'n twee jaar gepraat over wel of niet samenvoegen van de Zaltbommelse adviesraad Wmo en Jeugdzorg en de Maasdrielse participatieraad. "Zowel wij als onze collega's in Maasdriel hebben daar in het begin al een negatief advies over gegeven, omdat de twee gemeenten verschillend beleid hebben", vertelt voorzitter Leen van Leersum van de Zaltbommelse adviesraad. "Omdat de gemeenten het toch graag wilden, zijn we met goede moed gaan proberen om een gezamenlijke verordening te maken, maar dat is niet gelukt."

Verkiezingsuitslag
Behalve dit moeizame proces speelt volgens Van Leersum ook de verkiezingsuitkomst in beide gemeenten mee. "Die geeft niet bepaald een impuls aan verdere Bommelerwaardse samenwerking op korte termijn."

Goed contact
De twee raden hebben wel afgesproken gezamenlijk op te trekken als Zaltbommel en Maasdriel dezelfde adviesaanvragen neerleggen. "Het onderlinge contact is goed. We zien ook wel dat het beleid voor Wmo en Jeugdzorg naar elkaar toe schuift, maar dat gaat langzaam."

Cliëntenraad
De twee gemeenten hebben al wel één gezamenlijke cliëntenraad. Waar de adviesraden zich buigen over beleidsvraagstukken, houdt de cliëntenraad zich bezig met belangenbehartiging van inwoners met een zorgvraag. Dat kan wel samen, omdat de gemeenten dezelfde zorgproducten en minimaregelingen hanteren. De cliëntenraad is overigens naarstig op zoek naar ervaringsdeskundigen die de raad willen versterken.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK