• Deze foto is gemaakt bij een opgraving in Leerdam.
• Deze foto is gemaakt bij een opgraving in Leerdam. Archieffoto: Janneke Boogaard

Maasdriel laat middeleeuws kasteel Kerkdriel opgraven

Algemeen 817 keer gelezen

KERKDRIEL • Aan de Duitse Weistraat in Kerkdriel gaat de gemeente Maasdriel een waterberging aanleggen. Op die plek werd in de dertiende en veertiende eeuw een burcht gebouwd. De resten worden na de zomer uit de grond gehaald.

"We wisten al dat er op deze plek waardevolle archeologische resten lagen", vertelt wethouder Erik van Hoften. "Begin van dit jaar zijn proefsleuven gegraven. Het is verplicht om te zorgen dat die resten bewaard blijven."

In de grond laten zitten kan niet
In de Monumentenzorg wordt de voorkeur gegeven aan het 'in situ' beschermen van historisch materiaal: het wordt na het onderzoek weer afgedekt en blijft in de grond zitten. Maar dat kan in dit geval niet omdat er een waterberging gegraven wordt, dus wordt het oude kasteel opgegraven. Het gaat om een mottekasteel: een burcht op een terp.

Schoolkinderen
De opgraving gaat naar verwachting in september plaatsvinden, als het bestemmingsplan voor de waterberging klaar is. Schoolkinderen krijgen de gelegenheid een kijkje te nemen bij het werk van de archeologen. Wat er daarna met de resten van het kasteel gebeurt, is nog niet bekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden