Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Miranda Heydra bij drie van de vele kittens in de opvang.
• Miranda Heydra bij drie van de vele kittens in de opvang. (Foto: Janneke Boogaard)

Golfen voor de fun en voor zwerfkatten

  •   112 keer gelezen

HELLOUW • Ze terroriseren huiskatten en janken de hele buurt wakker: verwilderde zwerfkatten. Stichting Superkatten doet er wat aan. Dat kost geld, veel geld. Dus wordt op 23 juni voor de vierde keer het charity golf event gehouden.

Een kattenopvang en een golfgreen. Deze opvallende combinatie is te vinden aan de Waalbandijk in Hellouw, op het terrein van Look Boden. Dat hij zwerfkatten zou blijven helpen is een belofte die hij zijn vrouw deed op haar sterfbed; golfen is zijn eigen hobby. Eén keer per jaar worden die twee werelden verenigd tijdens het charity golf event.

Country golf
Deelnemers starten op de 'huisbaan' en trekken vervolgens het dorp door. Country golf, noemt Boden het - niet te verwarren met boerengolf. Tuinen en velden veranderen voor één dag in een achttien holes golfbaan.

"Heel veel inwoners zetten zich die dag belangeloos in, dat is heel mooi om te zien. En de deelnemers zijn heel enthousiast over de gezellige sfeer en de uitgebreide mogelijkheden om te netwerken. Dus ook als je niets speciaals met katten hebt, is het zeker de moeite waard om je in te schrijven", vertelt Boden enthousiast.

Inkomsten
Deelname kost 85 euro inclusief uitgebreide verzorging en birdieboekje. De inkomsten zijn keihard nodig om Stichting Superkatten draaiend te houden. Alleen al aan dierenartskosten is de stichting zo'n tienduizend euro per jaar kwijt.

Vangen
Vangen, neutraliseren, terugplaatsen. Dat is de korte versie van het vele werk dat de Hellouwse stichting verzet. Miranda Heydra, voorzitter van Stichting Superkatten, legt uit: "Als we een melding krijgen, bijvoorbeeld van een gemeente omdat er overlast is in een woonwijk, of van een boer omdat er steeds maar kittens geboren worden, gaan we op pad met vangkooien. Daarvoor hebben we ontheffing."

Een wilde kat vangen valt niet mee, maar Miranda en haar collega-vrijwilligers hebben ervaring én geven niet snel op. "We hebben weleens gepost bij de achterdeur van een pannenkoekenrestaurant. Na twee maanden hadden we beet."

Terug naar hun oude plek
Nadat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn, worden de katten teruggebracht naar hun oude plek. Ze veroorzaken dan geen overlast meer doordat hun hormoonhuishouding is veranderd, ze kunnen weer aan de slag als ongediertebestrijder, en het belangrijkste: er komen geen kittens meer bij.

Kittens
Zwangere poezen mogen in de Hellouwse opvang bevallen en aansterken, de kittens worden gesocialiseerd en er wordt een nieuw thuis voor ze gezocht.

Behalve de directe aanpak van het probleem werkt Superkatten - één van de grootste organisaties voor zwerfkatten in Nederland - aan lange-termijnoplossingen. "Baasjes moeten verplicht worden om hun kat te laten chippen en neutraliseren. We zijn daarover in gesprek met het ministerie van economische zaken. Heel belangrijk, want zolang dat niet geregeld is, is het dweilen met de kraan open."

Onlangs was Stichting Superkatten te zien bij het programma Beestengeluk op SBS6.

Meer over Stichting Superkatten: superkatten.nl

Meer over het golfevenement op 23 juni: charitygolfevent.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK