• Tessa Dekkers (tweede van rechts) met een deel van de klas en docent Hans Janssen.
• Tessa Dekkers (tweede van rechts) met een deel van de klas en docent Hans Janssen. Foto: Janneke Boogaard

Klasgenoten helpen Tessa Dekkers de Alpe d'Huez op

Algemeen 827 keer gelezen

WELL/'S-HERTOGENBOSCH • Toen Tessa Dekkers (17) uit Well op school vertelde dat ze meedoet aan Alpe d'HuZes, kwam docent Hans Janssen op het idee om haar met de hele klas te helpen. Voor het goede doel en omdat het leerzaam is.

"We moesten voor Nederlands allemaal een presentatie houden over een goed doel", vertelt één van de klasgenoten van Tessa op het Koning Willem I College. Voor tweedejaars MBO-studenten Verpleegkunde is praten voor een groep een nuttige vaardigheid.

2500 euro
Toen Tessa haar presentatie hield over Alpe d'HuZes, bedacht Janssen een vervolg. Een andere leerling vertelt: "We hebben een plan gemaakt om Tessa te helpen om te proberen 2500 euro in te zamelen. De klas is in groepjes verdeeld. Het ene groepje maakte een website, het andere groepje posters en weer een ander groepje ging op zoek naar ambassadeurs."

Netwerken
Janssen: "Zo leren de studenten onder andere netwerken om iets voor elkaar te krijgen. Het onderwerp past goed bij de opleiding. Tessa en haar klasgenoten komen tijdens hun stage soms ook heel zieke mensen tegen."

Posters en armbandjes
Krap twee weken voordat Tessa de klim gaat maken, komt de klas goed op stoom. De eerste posters zijn opgehangen, er heeft een stukje in de nieuwsbrief voor de docenten gestaan, er zijn armbandjes om te verkopen en een groepje leerlingen bereidt een actie voor om in de pauze iets lekkers te verkopen.

Janssen: "We willen mensen niets opdringen en richten de acties vooral op informatie en bewustwording. Iedereen kent wel iemand die met kanker te maken heeft of heeft gehad."

Dat maakt ook dat de klas gemotiveerd is voor 'KW1CvoorTessa', zoals de actie is gedoopt.

Opa's
Bij Tessa waren het haar opa's, die allebei aan de ziekte zijn overleden. Haar ouders stapten twee jaar geleden op de fiets voor Alpe d'HuZes, de populaire sponsortocht elk jaar juni in Frankrijk.

"Toen ik dat zag, wilde ik het ook", vertelt Tessa, "maar ik moest dat jaar examen doen, dus dat ging niet. Mijn moeder beloofde toen dat ze nog een keer met mij mee zou doen. Dat gaat nu dus gebeuren. We trainen twee keer per week."

Niet meer terug
"Nu wij je allemaal steunen, kun je ook echt niet meer terug", lacht één van haar klasgenoten. Het liefst zouden ze allemaal mee afreizen naar Frankrijk, maar daarvoor krijgen ze geen vrij van school. Tessa haalt de gemiste uren later in.

Zweethoofd
"Jullie kunnen mij volgen via de app, en ik heb een framepje op mijn stuur met een camera", kondigt ze aan. "Dan kunnen we allemaal live jouw zweethoofd zien!" plaagt iemand. Tessa: "Ik kan de camera ook de andere kant op richten!"

Vervolg
Janssen hoort het lachend aan. Voor hem is de actie al geslaagd; hij en zijn collega's hebben inmiddels besloten dat volgend jaar álle tweede klassen een dergelijk project gaan steunen.

Wie Tessa wil sponsoren of meer wil weten over haar team Do It Together, kan kijken op deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/tessadekkers. De actie op school is te volgen via Facebook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden