Afbeelding

Gedeputeerde Staten: 'Windpark A2 ruimtelijk aanvaardbaar'

Algemeen 334 keer gelezen

BOMMELERWAARD • De Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen aan de Provinciale Staten voor om het provinciaal inpassingsplan Windpark Bommelerwaard-A2 vast te stellen. 

Uit het milieueffectrapport (MER) blijkt dat de windmolens voldoen aan de geldende milieunormen. Aanvullend word in het inpassingsplan de eis opgenomen dat binnen een straal van 720 meter van de windmolens geen slagschaduw is toegestaan op gevoelige objecten, zoals woningen.

GS zijn daarmee van mening dat het windpark tussen de A2 en het spoor ten zuidoosten van Zaltbommel ruimtelijk aanvaardbaar is. 

Noodzakelijke transitie
"Met dit voorstel dragen we bij aan de noodzakelijke transitie naar duurzame energie. En daar ben ik natuurlijk blij mee. Al had ik liever gezien dat dit plan met draagvlak van de gemeente was ontstaan. We zijn op basis van de Elektriciteitswet 1998 verplicht dit inpassingsplan op te stellen. Daarbij mogen we alleen de ruimtelijke aanvaardbaarheid van het initiatief beoordelen. Ik ben daarentegen blij met de participatiemogelijkheden", aldus verantwoordelijk Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

Tegelijkertijd met het aangepaste inpassingsplan hebben GS ook ingestemd met de beantwoording van de zienswijzen. In totaal zijn er veertien zienswijzen ingediend. De zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in een zienswijzennota. Per zienswijze is aangegeven of deze leidt tot wijzigingen van het inpassingsplan. De belangrijkste wijziging is de stilstandregeling voor slagschaduw voor woningen binnen 720 meter van elke windmolen.

De provincie vindt het evenwichtig verdelen van lusten en lasten bij windparken belangrijk. Daarom stelt de Omgevingsvisie dat de initiatiefnemer participatiemogelijkheden moet bieden.

Dorpsmolen
Zo komt er een dorpsmolen, waarin omwonenden financieel kunnen participeren. De opbrengsten van deze molen komen ten goede aan de deelnemers. Daarnaast biedt de initiatiefnemer in verband met mogelijke hinder en planschade een tegemoetkoming aan de direct omwonenden van het windpark. Ten slotte richt de initiatiefnemer een gebiedsfonds op voor het financieren van maatschappelijke doeleinden. De hoogte van dit budget is afhankelijk van de elektriciteitsopbrengst. De initiatiefnemer werkt dit gebiedsfonds verder uit. 

Naar verwachting organiseren PS op 11 juni een hoorzitting en bespreken het plan in de Statencommissie van 13 juni. Op 4 juli besluiten PS over het inpassingsplan. Daarnaast besluiten GS in de komende tijd over het verlenen van de omgevingsvergunning en de ontheffing op grond van de Wet Natuurbescherming.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden