Afbeelding
Foto: 123RF.com - John McAllister

Maasdriel naar Raad van State om vergunning geitenhouder Van der Schans

Algemeen DOSSIER: GEITEN 1.055 keer gelezen

HURWENEN • Alexander van der Schans heeft een vergunning gekregen om zijn geitenbedrijf in Hurwenen uit te breiden, omdat Maasdriel verzuimde tijdig een besluit te nemen. De gemeente probeert dit terug te draaien via de Raad van State.

Begin mei werd 'opeens' een verleende vergunning gepubliceerd voor 1700 extra geiten op het perceel van Van der Schans. Die bleek gebaseerd op een aanvraag uit 2012. Toen de gemeente na vijf jaar nog geen beslissing op die aanvraag had genomen, stelde Van der Schans de gemeente in gebreke. Maasdriel probeerde de vergunning alsnog te weigeren, maar de geitenboer stapte met succes naar de rechtbank in Arnhem.

In beroep
Maasdriel gaat in beroep tegen deze uitspraak bij de Raad van State, het hoogste bestuursorgaan. Als die de uitspraak niet terugdraait, mag Van der Schans zijn stallen uitbreiden.

Een vergunning om er ook geiten in te zetten heeft hij al. Regels over geurhinder zijn van later datum, net als het besluit van de provincie Gelderland dat geitenbedrijven niet mogen uitbreiden zolang de effecten op de gezondheid van omwonenden niet duidelijk zijn. Daar heeft Van der Schans dus geen 'last' van.

Hoeveel geiten?
PvdA-GroenLinks-raadslid Kees van Drunen heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken. Op de vraag hoeveel geiten Van der Schans nu op zijn locaties in Rossum en Hurwenen houdt en hoeveel dat er mogen zijn, moet de gemeente het antwoord schuldig blijven. Het college heeft de Omgevingsdienst Rivierenland opdracht gegeven om ter plekke een controle te gaan uitvoeren.

Dat de besluitvorming bij de gemeente zo mis heeft kunnen gaan, ligt volgens het college aan het feit dat Van der Schans tussen 2012 en 2014 allerlei verzoeken heeft ingediend. Volgens de gemeente is destijds afgesproken dat er eerst een overzicht zou komen van alle plannen en mogelijke locaties, maar heeft 'helder inzicht hierin door de aanvrager lang op zich laten wachten'.

PvdA-GroenLinks heeft intussen gevraagd om een volledig overzicht van alle vergunningen die aan Van der Schans zijn verleend. Dat is de gemeente nog op een rij aan het zetten.

Schoofbandweg
Van der Schans kreeg eerder medewerking van de gemeente om aan de Schoofbandweg in Rossum een stal voor 5100 geiten te bouwen, tot schrik van omwonenden. Uiteindelijk kocht de gemeente Zaltbommel de locatie op, om er zeker van te zijn dat het bedrijventerrein De Wildeman kon uitbreiden zonder last te hebben van geurcirkels. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden