Bermen maaien slecht voor milieu

Algemeen 447 keer gelezen

REGIO • Het maaien van de bermen houdt de gemoederen bezig. Extra aspect: het verpulveren van zwerfafval leidt tot extra milieuvervuiling.

Vorige week stond op deze website een artikel over het bermbeleid van gemeenten, provincie en waterschap. Er wordt volop geëxperimenteerd op zoek naar de beste manier om zoveel mogelijk plantensoorten een kans te geven langs de wegen en zo insecten te helpen. Tegelijk moet de verkeersveiligheid gewaarborgd zijn.

Dick Viezee uit Zaltbommel brengt naar aanleiding van het artikel nog een extra aspect in: zwerfvuil. "Het is verbijsterend wat er allemaal langs de wegen ligt. Door het machinaal maaien wordt dit zwerfvuil vermalen tot kleine en vaak erg scherpe stukjes die veel meer schade aan milieu, mensen en dieren en planten aanrichten dan hele flesjes en blikjes."

Viezee zet zich wereldwijd in als recyclingexpert. In zijn eigen woonomgeving gaat hij regelmatig op pad om afval te prikken.

"Volgens mij is er nog maar heel weinig bewustzijn, noch bij de gemeente noch bij de bevolking dat er zoveel zwerfvuil ligt, dat er dagelijks zoveel bij komt - door wie? - en dat dit zwerfvuil door het maaien definitief in de bodem en omgeving wordt verborgen en dan meer schade aanricht."

Janneke Boogaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden