• Merel van Glabbeek ontwerpt en maakt ieder kledingstuk zelf.
• Merel van Glabbeek ontwerpt en maakt ieder kledingstuk zelf.

Ammerzodense Merel wil mode maken van 'Mars'

Algemeen 512 keer gelezen

AMMERZODEN/DEN BOSCH • Merel van Glabbeek (29) ontwerpt mode met aandacht voor duurzaamheid. Voor haar volgende collectie, die wordt geshowd bij We Make M-ode, is ze een crowdfunding actie gestart.

"Ik sta voor ambacht en duurzaamheid, elk kledingstuk uit mijn collectie is uniek en handgemaakt", zo vertelt Merel van Glabbeek die in 2015 afstudeerde aan de Modeacademie en toen haar eigen modelabel begon. Ze maakt exclusieve kleding die het midden houdt tussen couture en draagbare kleding.

Moeder
De liefde voor mode en kleding maken kreeg ze thuis in Ammerzoden met de paplepel in gegoten. "Mijn moeder is coupeuse en ik vond het van jongsaf aan heerlijk om samen met mijn moeder kleren te maken, maar ook om ontwerpen te tekenen. Het maken van kleding kost heel veel tijd, ik heb wel werk voor tien man. Je verdient dus echt niet gelijk veel geld, dat heeft tijd nodig. Maar dit is wel echt wat ik wil."

Amsterdam Fashion Week
Haar eerste drie collecties werden succesvol geshowd op Amsterdam Fashion Week en Kiev Fashion Days. Haar kleding wordt nu onder andere verkocht bij Margreeth Olsthoorn in Rotterdam en via haar eigen webshop.

Hergebruik
Na de succesvolle shows maakt Merel haar volgende collectie van hergebruikte en duurzame materialen. "De kledingindustrie produceert heel veel afval, en er is ook veel overproductie. Zo blijft van de gebruikte stoffen een deel over, vaak lange repen stof. Als je die gebruikt om iets nieuws te ontwerpen, voorkom je dat het wordt weggegooid en heb je minder afval."

Platform
Door haar aandacht voor duurzaamheid zocht ze aansluiting bij We Make M-ode, een platform dat pleit voor een meer duurzame kledingindustrie. Haar nieuwste collectie wordt gepresenteerd tijdens We Make M-ODE voor het We Make the City festival in Amsterdam op 21 juni. Haar collectie is geheel gemaakt van hergebruikte en duurzame materialen.

Mars
"Het thema van mijn collectie is PLAN B. Als we in deze wereld niet meer kunnen samenleven, moeten we op zoek naar een alternatief, zoals nieuw leven op Mars. Dat laat ik in de collectie zien door met oud materiaal iets nieuws te maken."

5.000 euro
Om de show te kunnen financieren is Merel via Voordekunst een crowdfunding project begonnen, ze heeft 5.000 euro nodig. De teller staat thans op 1.265 euro.

De collectie van Merel wordt na de show direct in een pop-up store verkocht. Naast de show in Amsterdam ontwerpt ze momenteel een nieuwe lijn T-shirts; elk exemplaar is uniek. Soms door een borduursel, dan weer door een printje. Alle shirts worden gemaakt van duurzame stoffen zoals ecologische katoen.

Meer informatie over de modeshow en het crowdfunding project is te vinden op www.voordekunst.nl en haar eigen website www.merelvanglabbeek.com

Hannie Visser-Kieboom

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden