Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Archieffoto: Janneke Boogaard

Avri wil aanbieden restafval duurder maken

  •   1493 keer gelezen

REGIO • Afvalinzamelaar Avri wil de tarieven voor het aanbieden van restafval volgend jaar verhogen om mensen beter te laten scheiden. Om dumping als bijeffect te voorkomen, wordt streng gecontroleerd.

Avri verwacht dat huishoudens in Rivierenland volgend jaar gemiddeld 5,00 euro extra kwijt zijn voor hun afval. Maar dan moeten ze wel de helft minder weggooien dan nu: van 120 naar 60 kilo per persoon. In 2025 moet dat zelfs nog maar 30 kilo zijn, is het streven. 

Het besluit over het nieuwe tarief is nog niet genomen. De gemeenteraden van de tien Rivierenlandse gemeenten hebben nu gelegenheid om te reageren op de begroting. De tarieven worden in december vastgesteld. 

Blik en luiers
Komend najaar gaat de afvaldienst praktische tips geven om minder restafval over te houden. Mogelijk worden blik, luiers en incontinentiemateriaal anders ingezameld. Ook wordt gewerkt aan anders inzamelen van groente- en fruitafval bij flats. Daar verdwijnt nu vaak al het afval bij elkaar in één ondergrondse container.

Omgekeerd inzamelen
Om de hoeveelheid restafval te minimaliseren, betalen mensen nu al per keer dat hun container wordt geleegd. Komend jaar komt daar het principe van 'omgekeerd inzamelen' bovenop: Avri haalt alleen nog herbruikbaar afval zoals groen, plastic en papier op. Restafval moeten mensen zelf wegbrengen. Dat is al eerder besloten.

Zwerfafval en ongedierte
Het nieuws over de voorgenomen hogere tarieven heeft voor heel veel reacties gezorgd, meldt Avri. Niet alleen de hoge kosten leverden reacties op, maar ook maken veel inwoners zich zorgen over afvaldumpingen en zwerfafval. Meer afval op straat trekt bovendien ongedierte aan.

Afvalcoaches
Om dit ongewenste effect te verkleinen zet Avri eerst sterk in op voorlichting, onder andere met 'afvalcoaches'. Daarnaast gaan handhavers extra controleren: wie dumpt, wordt aangepakt. 

Als het lukt om het restafval te verminderen naar 60 kilo per persoon per jaar, betaalt een huishouden in 2019 gemiddeld 204 euro afvalstoffenheffing. Dat is dus 5,00 euro meer dan nu, maar nog altijd 31 euro minder dan gemiddeld in Nederland.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
35 reacties
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK