Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De nieuwe samenstelling van het college: v.l.n.r. Adrie Bragt, Kees Zondag, Peter Rehwinkel, Gijs van Leeuwen en Willem Posthouwer, samen met gemeentesecretaris Wabe Wieringa.
• De nieuwe samenstelling van het college: v.l.n.r. Adrie Bragt, Kees Zondag, Peter Rehwinkel, Gijs van Leeuwen en Willem Posthouwer, samen met gemeentesecretaris Wabe Wieringa. (Foto: Janneke Boogaard)

College Zaltbommel kan aan de slag; discussie over herindeling

  •   909 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De vier wethouders van Zaltbommel zijn donderdag benoemd. Gijs van Leeuwen (SGP) en Willem Posthouwer (VVD) zijn nieuw, Adrie Bragt (ChristenUnie) en Kees Zondag (ZVV) beginnen aan hun vierde periode. De nieuwe coalitie is tegen een herindeling, een punt dat meteen tot discussie leidde.

De gemeenteraad besprak uitgebreid de formatie en het bestuursakkoord dat de vier partijen hebben geschreven. De oppositie toonde weinig begrip voor ZVV en VVD. Hein de Kort (CDA) noemde de VVD het vijfde wiel aan de wagen en Thom Ummels (D66) verwacht zelfs dat de liberalen het schoothondje van de coalitie worden.

Dicht bij elkaar
ZVV zou volgens Ummels kort voor de verkiezingen nog gezegd hebben dat de SGP vooral niet in het college zou moeten komen. Kees Metz (ZVV) ontkende dat en voegde eraan toe dat de verkiezingsprogramma's van zijn partij en de SGP 'eigenlijk heel dicht bij elkaar liggen'. 

Permanente burgemeester
De twee grootste partijen vinden elkaar in elk geval in hu weerstand tegen herindeling. In het bestuursakkoord melden ze dat ze daarom aan de commissaris van de koning willen vragen snel een permanente burgemeester te benoemen. CDA en PvdA-GroenLinks vonden dat 'schandalig'.

Formateur Geert Bok (SGP) verwees naar het gesprek met de commissaris dat vorig jaar voorafging aan de benoeming van waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel. "De commissaris gaf toen aan dat hij op dat moment koos voor een waarnemer, maar dat er na de verkiezingen opnieuw gekeken zou worden."

Berenschot
De complete oppositie diende een voorstel in om aan de slag te gaan met het rapport van Bureau Berenschot over de bestuurlijke toekomst van de Bommelerwaard. CDA, PvdA-GroenLinks, D66 en SP willen gesprekken met inwoners opstarten en de uitkomsten daarvan samen met Maasdriel verwerken in een toekomstvisie. De nieuwbakken coalitie stemde tegen.

Zondagsrust
Het CDA probeerde de VVD en ZVV uit de tent te lokken over zondagopenstelling van winkels en het aangevraagde casino bij Van der Valk, maar de coalitiepartijen hielden zich daarover op de vlakte.

Tegenstemmen
De wethouders Zondag en Bragt werden overigens niet unaniem herbenoemd. Vijf raadsleden stemden tegen Bragt en twee tegen Zondag; bij beide werden ook twee blanco stemmen uitgebracht.

Het complete bestuursakkoord is hier te lezen: Link naar PDF bestand

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
3 reacties
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK