Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De route loopt onder meer via de Parallelweg.
• De route loopt onder meer via de Parallelweg. (Foto: Janneke Boogaard)

Snelfietspad bij voorkeur via Waluwe

  •   715 keer gelezen

REGIO • De snelfietsroute van station Zaltbommel tot station Den Bosch gaat in Zaltbommel waarschijnlijk lopen via de Oude Bosscheweg/Hogeweg.

Het Zaltbommelse college stelt de gemeenteraad voor om het plan voor de fietsverbinding met dit voorkeurstracé verder uit te werken. Daarvoor is 10.000 euro nodig. De aanleg zelf kost in totaal 7,4 miljoen, waarvan 2,7 miljoen voor het traject op Zaltbommels grondgebied. Besluitvorming daarover volgt later. De aanleg zou eind 2019 kunnen starten.

Vier varianten
Voor het Zaltbommelse stuk van de route waren vier varianten in omloop. Via de Hogeweg rijden de meeste fietsers, dus is het effect van een snelfietspad daar het grootst. Bedrijven pleitten voor een route via de andere kant van de snelweg. Mogelijk wordt ter ondersteuning van het snelfietspad de route over met name het Van Voordenpark nog aangepakt.

Hedel
In Maasdriel was de route al duidelijk: via de brug bij Hedel. In Den Bosch heeft de variant die naar de 'binnenstadkant' van het station leidt de voorkeur boven één die aan de achterkant uitkomt.

Bestaande fietspaden
Er wordt grotendeels gebruik gemaakt van bestaande fietspaden. Verharding, verbreding en voorrang op kruisingen maakt van de bestaande paden een 'fietssnelweg'.

Niet meer, wel veiliger
De snelle fietsverbinding leidt er volgens onderzoeken niet toe dat veel meer mensen de fiets pakken. Wel wordt verwacht dat het aantal gewonden door ongelukken op de route met zeker een kwart omlaag kan. De afgelopen tien jaar vielen er zestien gewonden en vier doden op het tracé tussen Zaltbommel en Den Bosch.

Naar schatting fietsen er bijna 22.000 mensen per dag via (een deel van) deze route naar hun werk of school en 53.000 voor recreatief gebruik.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK