Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Gijs van Leeuwen wordt in Zaltbommel wethouder voor de SGP.
• Gijs van Leeuwen wordt in Zaltbommel wethouder voor de SGP. (Foto: aangeleverd)

Politiek Zaltbommel is eruit; Gijs van Leeuwen (SGP) en Willem Posthouwer (VVD) kandidaat-wethouders

  •   1860 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Gijs van Leeuwen uit Houten wordt voorgedragen als wethouder voor de SGP in Zaltbommel. Namens de VVD is de wethouderskandidaat Willem Posthouwer uit Zaltbommel. Voor ZVV en de ChristenUnie willen de zittende wethouders Kees Zondag en Adrie Bragt terugkomen.

De vier formerende partijen SGP, ZVV, CU en VVD hebben woensdagavond de definitieve versie van het bestuursakkoord vastgesteld. "Daarin zijn meerdere suggesties overgenomen van partijen die niet deelnemen aan de nieuwe coalitie", vertelt Geert Bok (SGP).

Raadsvergadering
Het bestuursakkoord wordt besproken in de raadsvergadering van 17 mei. Kort daaraan voorafgaand wordt het akkoord ondertekend door de fractievoorzitters van de vier nieuwe coalitiepartijen. Tijdens de vergadering worden ook de vier genoemde wethouders voorgedragen, gepresenteerd en - naar verwachting - benoemd.

Gijs van Leeuwen
De SGP-wethouderskandidaat Gijs van Leeuwen (1962) woont in Houten en is al vanaf zijn achttiende politiek actief. Hij was ruim twintig jaar raadslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Houten, ruim zes jaar algemeen bestuurslid van waterschap De Stichtse Rijnlanden en nu actief als statenlid en factievoorzitter in de Provinciale Staten van Utrecht. Hij werkt als senior inkoper/productmanager energie bij Intrakoop (de coöperatieve inkoopvereniging in de gezondheidszorg).

Eigenheid van de kernen
"Als SGP-raadslid ben ik betrokken geweest bij de uitgroei van de gemeente Houten.  De verbinding stad en platteland heeft altijd mijn bijzondere aandacht. In het bijzonder ook het behoud van de eigenheid en de leefbaarheid van de kernen", aldus Van Leeuwen.

Van Leeuwen is getrouwd en heeft zes kinderen en inmiddels ook één kleinkind. Hij mag als trouwambtenaar huwelijken sluiten en doet ook nog vrijwilligerswerk voor de Stichting Ontmoeting. 

Willem Posthouwer
Willem Posthouwer (1961) woont in de wijk De Waluwe in Zaltbommel en stond op plaats 5 van de VVD-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij is getrouwd en is vader van twee dochters. Hij is sinds 2006 werkzaam bij FrieslandCampina op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

In het recente verleden was hij bestuurslid voor financiën en de bouw van nieuwe schoolgebouwen van het Cambium College. Hij zet zich bij Avans Hogeschool in als gecommitteerde bij afstudeerverdedigingen en als lid van de Werkveld Advies Raad voor Technology Management.

Goed wonen en werken
"Zaltbommel is een mooie mix van natuur, cultuur, geschiedenis en ondernemerschap. Het is een prettige gemeente waar het goed wonen en werken is. Dat moet zo blijven en waar het maar even kan verbeteren. Dat is ook mijn drive om als wethouder aan de slag te gaan. Als we onze gemeente goed doorgeven aan de volgende generatie doen we het ook goed voor de huidige generatie", aldus Posthouwer.

De portefeuille van Van Leeuwen is geconcentreerd rond ruimtelijke ordening. Posthouwer zal zich bezighouden met economie, verkeer, toerisme en kunst en cultuur. 

Kees Zondag blijft wethouder financiën en regionale zaken. Hij krijgt de portefefeuille sport erbij. Adrie Bragt neemt zorg en welzijn (waaronder de Wmo) over van Simon Buwalda (CDA), die door de vorming van deze coalitie zijn plek in het college na ruim twee jaar moet afstaan. Han Looijen (VVD) gaf voor de verkiezingen al te kennen niet meer beschikbaar te zijn als wethouder.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK