Afbeelding

Scheidsrechter verdient meer respect

Sport 170 keer gelezen

REGIO • De scheids heeft altijd gelijk en commentaar langs de lijn mag best strenger aangepakt worden. Burgerpanel TipBommelerwaard.nl geeft tips om het arbiters makkelijker te maken.

Driekwart van de panelleden die de enquête over onsportief gedrag langs de lijn invulden, vindt dat bezoekers van sportwedstrijden bestraft mogen worden als ze over de schreef gaan. Alleen: hoe doe je dat in de praktijk? "Waar leg je de grens? Hoe voorkom je dat het uitloopt op nog meer geweld door bemoeienis van omgeving?" vraagt een panellid zich af.

Spelregels aanpassen
Mede doordat de emoties soms te hoog oplopen, hebben veel clubs moeite om aan voldoende scheidsrechters te komen. TipBommelerwaard.nl heeft nog wel een paar tips die dat misschien makkelijker maken. Sommigen zoeken het in aanpassing van de spelregels, zoals bij het voetbal: buitenspel afschaffen en de gele kaart vervangen door vijf minuten op de bank.

Gratis bier
Velen noemen een betere vergoeding als middel om het voor arbiters aantrekkelijker te maken. De tips variëren van een bedankje in de vorm van kaartjes voor een interland tot gratis bier.

Jeugdscheidsrechters
Vanuit het principe 'jong geleerd is oud gedaan' zou het ook kunnen helpen om jeugdscheidsrechters beter te begeleiden. Bij voetbalvereniging Hedel krijgen jeugdleden een scheidsrechterscursus aangeboden.

Steun
Hoe dan ook blijft gelden wat één van de panelleden opmerkt: "De scheidsrechter moet altijd gesteund worden in zijn beslissing." Dat moet leden en fans bijgebracht worden. "Ik denk dat je dit alleen oplost als de sfeer bij een club goed is. In het veld én langs de lijn. Veel en vaak aandacht voor vragen."

Meegesleept
Van de panelleden zelf gedraagt 82 procent zich naar eigen zeggen sportief langs de lijn. Minder dan vijf procent geeft toe dat hij of zij wel eens te veel wordt meegesleept door emotie.

TipBommelerwaard.nl
TipBommelerwaard.nl verzamelt ongeveer één keer per maand via een mail tips over actuele en lokale zaken. Iedere volwassene die in de Bommelerwaard woont of werkt, kan zich vrijblijvend en anoniem aanmelden via de website. Daar worden ook de uitslagen gepubliceerd.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden