• Annette Oudejans mist nog een paar puzzelstukjes.
• Annette Oudejans mist nog een paar puzzelstukjes. Foto: Chris van Houts

Het geheim van Alem

Algemeen 1.101 keer gelezen

ALEM • Annette Oudejans, kleindochter van Nelly Klingen uit Alem, schreef een boek over het verzetsverleden van haar familie.

Jan Klingen: een bekende naam in Alem. Eind jaren twintig van de vorige eeuw werd hij er hoofd van de school. In de Tweede Wereldoorlog raakte hij nauw betrokken bij het verzet. Een groot deel van het gezin Klingen overleefde de oorlog niet.

Monument
Gruwelijk dieptepunt: de moord op Klingen en zijn dochter Tilly, vlak voor de bevrijding. Een monumentje langs de toegangsweg naar het dorp, die later naar hem werd genoemd, herinnert er nog aan. Zoon Jan junior, ook bekend onder zijn kloosternaam Jozef, was in het begin van de oorlog al gefusilleerd. Over het lot van zoon Leo is nooit duidelijkheid gekomen.

Niet boos zijn
Annette Oudejans (1978) wist wel dat haar familie in het verzet had gezeten. Als kind had ze een krant van net na de oorlog gevonden met portretten ter nagedachtenis aan de vader, twee broers en een zusje van haar oma. Maar alles wat die er verder over kwijt wilde, was: "Kind, wees nooit boos op alle Duitsers, zij werden vaak ook maar gedwongen. Boosheid is een emotie die je niet helpt bij het omgaan met verdriet." Wijze woorden, maar toen Annettes zoon Thijmen voor school aan een project over de Tweede Wereldoorlog moest werken, wilde ze hem toch meer kunnen vertellen.

Theo Hanegraaf
"Met Google kwamen we niet ver, dus ben ik naar het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, het NIOD, gegaan. Al snel kwam er veel boeiende informatie vrij. Dat gaf steeds aanleiding om weer verder te zoeken", vertelt Oudejans. Eén van de meest bijzondere momenten tijdens de zoektocht vindt ze haar ontmoeting met Theo Hanegraaf, begin 2017. "Hij heeft nog les gekregen van mijn overgrootvader en heeft gezien hoe hij met Tilly werd afgevoerd. Ik heb met hem rondgelopen in Alem. Toen ging het verhaal voor mij nog meer leven. Er zijn niet veel mensen meer die uit hun eigen herinneringen kunnen vertellen over de Tweede Wereldoorlog."

'Een familie in het verzet'
De gesprekken met onder andere Hanegraaf, krantenknipsels, brieven en andere fragmenten verwerkte Oudejans in een indrukwekkend boek, dat afgelopen week is verschenen: 'Een familie in het verzet'.

Verraad
De ondertitel is: 'Moed en verraad tijdens de Tweede Wereldoorlog'. Dat verraad is een teer punt. Want ondanks al het speurwerk is de schrijfster er niet achter gekomen wie de Duitsers naar haar overgrootouders heeft geleid, met alle afschuwelijke gevolgen van dien. "Er moeten mensen zijn die hier meer van weten. Ik hoop dat zij mij er alsnog over willen vertellen als ze het boek hebben gelezen."

Spannend
Ook zonder de laatste ontbrekende puzzelstukjes heeft Thijmen in elk geval een prachtig document over zijn voorouders in handen. "Hij vindt het boeiend en spannend, vooral de tastbare overblijfselen, zoals medailles en het kerkboekje dat Jozef in de gevangenis bij zich had."

Het boek is aan Thijmen en zijn generatie opgedragen, 'in de hoop dat zij en alle generaties na hen in vrede en vrijheid mogen leven'.

'Een familie in het verzet' is verkrijgbaar via de boekhandel en andere gebruikelijke verkoopkanalen. Het kost 19,95 euro en is gepubliceerd door Uitgeverij Orlando. Op zaterdag 12 mei van 13:30-15:30 uur is Annette Oudejans bij The Read Shop in Hedel voor een 'Ontmoet & groet' over haar boek. Wie informatie over de familie Klingen in oorlogstijd wil delen kan mailen naar archiefinfoklingen@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden