• Ron Cretier (l) en Martijn Los op het zonnige het terras aan de achterkant van De Poorterij.
• Ron Cretier (l) en Martijn Los op het zonnige het terras aan de achterkant van De Poorterij. Foto: Lya Cattel

Nieuw seizoen De Poorterij: voor elk wat wils

Algemeen 418 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De nieuwe brochure rolde dinsdag van de persen, woensdagavond werd hij tijdens een gezellige avond in De Poorterij gepresenteerd. Het nieuwe seizoen zit weer barstensvol mooie producties voor elke smaak.

Tijdens de presentatieavond kon het publiek onder andere genieten van Wieteke van Dort. Zij ondersteunt op 18 en 25 november en 8 december de voorstelling van Ricky Risolles. "Ricky komt in de Poorterij zijn productie maken en geeft drie voorstellingen, waaronder de landelijke première van zijn show", vertelt Martijn Los, manager marketing en communicatie van De Poorterij.

Roovers & Van Leeuwen

Woensdagavond gaf ook het jonge cabaretduo 'Roovers & Van Leeuwen' een voorproefje van hun voorstelling.

"Vernieuwend cabaret", vindt directeur Ron Cretier. Hij is vorig jaar samen met Martijn naar een voorstelling van dit duo geweest en was 'verrast' over het tweetal, dat in 2015 afstudeerde aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. In datzelfde jaar stonden ze in de finale van het Groninger Studenten Cabaretfestival en wonnen ze het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival.

Lokaal talent

Ook dit jaar is er weer veel ruimte voor lokaal talent. The Wieners spelen op 21 december 'The Everly Brothers', Popkoor Zinder geeft op 15 en 16 december een 'Winters concert' en gevorderde leerlingen van balletschool Paulette Willemse brengen op Tweede Kerstdag twee keer de vrolijke familievoorstelling 'Cinderella' (Assepoester).

Kindervoorstelling

Op het programma verder leuke kindervoorstellingen (bijvoorbeeld mini-musical De Kleine Prins), muziek en dans.

'Emma wil leven'

Martijn Los verwacht ook veel van 'Emma Wil Leven'. "Deze voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige documentaire over anorexia van Jessica Villerius uit 2016", vertelt hij. De voorstelling, met actrice Lisse Knaapen, is gemaakt door de makers van 'Ma', de indrukwekkende solovoorstelling van Eric Corton (die aanstaande 24 mei te zien is in De Poorterij).

Arrangementen

Afgelopen seizoen heeft De Poorterij geëxperimenteerd met arrangementen; een thema-maaltijd in de foyer in combinatie met een voorstelling in de theaterzaal. "Een walking dinner bij Youp van 't Hek en een Mexicaanse avond bij Joris Linssen", noemt Martijn als voorbeelden.

Cesar Zuiderwijk

Wie komend seizoen bijvoorbeeld de masterclass van de bekende Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk bijwoont (16 februari), kan een maaltijd met gemarineerde drumsticks erbij boeken. Of wie naar 'Kerstfeest in de Jordaan' komt (7 december) kan van tevoren genieten van een ouderwets driegangen buffet met typisch Jordaanse gerechten.

Mini-podium in de kapel

Regelmatige bezoekers van De Poorterij zien steeds vernieuwingen/verbeteringen. "We kunnen niet alles in één keer doen", zegt Martijn. "Maar nu hebben we de foyer voor het grootste deel af en een aantal vergaderruimtes is van typisch jaren zeventig omgebouwd naar 2018. Op dit moment zijn we de kapel aan het opknappen. We maken er een mini-podium van, voor kleine intieme voorstellingen of bijeenkomsten."

'Pasar Malam in Sint-Maartenskerk?'

Helemaal honderd procent zeker is het nog niet, maar Martijn Los hoopt van harte dat het gaat lukken: een Pasar Malam in de Sint-Maartenskerk. "We hebben contact met een organisatie die dat soort Indische markten organiseert in heel Nederland", vertelt hij. "We hopen dat het lukt om een Pasar Malam te organiseren als Ricky Risolles in november zijn eerste voorstelling 'Ya, dat is iets Indisch' geeft."

CMM-Groep

De Sint-Maartenskerk wordt steeds vaker door de CMM-Groep gebruikt om er activiteiten te organiseren. Naast de gebruikelijke (orgel)concerten vindt bijvoorbeeld het ProefLOKAAL festival (14 en 15 september), waar restaurateurs uit de regio koken met regioproducten, er weer plaats.

Diploma-uitreiking Cambium

Dit jaar vindt voor het eerst de diploma-uitreiking van Het Cambium voor een deel van de leerlingen plaats in de kerk. Ook is de kerk het decor voor diverse tentoonstellingen en Kunst, Kiezel en Klei (25 en 26 augustus).

Het complete programma van De Poorterij staat ook online: www.de-poorterij.nl

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden