Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Veel familieleden waren aanwezig bij de onthulling van het straatnaambord.
• Veel familieleden waren aanwezig bij de onthulling van het straatnaambord. (Foto: aangeleverd)

Brakel eert oud-huisarts Ab van de Beek met straatnaam

  •   539 keer gelezen

BRAKEL • Ab van de Beek (1925-2003) heeft sinds zaterdag zijn eigen straat. De verbinding tussen de Waaldik en de Molensteeg heet nu naar de vroegere huisarts. Hij zette zich in de jaren zeventig in tegen de dijkverzwaring. Daarnaast liet hij de gemeenschap veel foto's van plaatselijke gebeurtenissen na.

Zijn weduwe mevrouw Van de Beek onthulde het naambord van de straat zaterdag, in aanwezigheid van veel familieleden. De Brakelse huisarts nam in 1959 de praktijk van dokter Van Steenis over.

Politiek
Van de Beek verzette zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw tegen de wijze waarop de overheid (rijksoverheid, gemeentebestuur en polderdistrict) de dijkverzwaring meende te moeten realiseren. Via de politiek liet hij zijn visie horen. Zijn partij Gemeenschapsbelangen zorgde onder andere voor democratisering van de plaatselijke gemeenteraad.

De Vier Heerlijkheden
De historische werkgroep Stichting De Vier Heerlijkheden heeft enige tijd geleden aan de dorpsraad van Brakel gevraagd om de straatnaamgeving via de gemeente Zaltbommel in werking te stellen. Op 14 april werd dankzij de inzet van de dorpsraad het resultaat daarvan zichtbaar.

Fotomateriaal
Voorafgaand aan de onthulling was er een gezellig samenkomen in het Koetsiershuis van de Vier Heerlijkheden naast Huis Brakel. Daar werd de familie bijgepraat over de activiteiten van de werkgroep en de impact die de huisarts had met het nalaten van het vele fotomateriaal voor de Brakelse gemeenschap. De vele dia's die hij nam van allerlei gebeurtenissen in de voormalige gemeente Brakel laten een tijdsbeeld zien dat zonder zijn inzet nooit meer toonbaar geweest zou zijn. 

Krantenarchief
Het omvangrijke krantenarchief van dokter Van de Beek over de dijkverzwaring is inmiddels overgebracht naar het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) in Tiel, waar het ook te raadplegen is voor studie over de toenmalige dijkverzwaring welke ook landelijk heel wat reuring teweeg heeft gebracht.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
reageer als eerste
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK