• In opperste concentratie worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht in De Leyenstein.
• In opperste concentratie worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht in De Leyenstein. Foto: Janneke Boogaard

Verschuivingen door voorkeursstemmen in Maasdriel

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen Bommelerwaard 2.100 keer gelezen

MAASDRIEL • De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen per kandidaat is bekend. Bij PvdA/GroenLinks heerst verwarring over het lot van John Leijdekkers. Bij het CDA in Maasdriel is Antwan van Doorn met voorkeursstemmen gekozen. Bij de VVD geldt dat voor Freek Boeren en Ellen Roubos, maar of zij in de raad komen is nog de vraag.

Volgens de kieswet is niet de lijstvolgorde bepalend voor wie er in de gemeenteraad komen, maar de voorkeursdrempel. Kandidaten die meer stemmen hebben gekregen dan die drempel (die in Maasdriel op 143 ligt) komen met voorrang in de raad. Partijen kunnen hier echter van afwijken door eigen afspraken te maken.

PvdA/GroenLinks houdt zich aan de kieswet. "Maar het is ons onduidelijk wat precies de regel is als twee mensen boven de voorkeursdrempel zitten terwijl er nog maar één zetel is", zegt lijsttrekker Kees van Drunen. Ervaren politicus John Leijdekkers staat tweede op de lijst en haalde meer dan 143 stemmen, maar nummer drie Evelien Baudoin sleepte als nieuwkomer zo'n vijftig stemmen meer in de wacht.

Bij het CDA gaat men ervan uit dat boven de voorkeursdrempel de meeste stemmen gelden. Antwan van Doorn stond op nummer acht, maar haalt zijn fractiegenoten Leo van Doremaele en Marinus Robbemondt in. "Het was spannend, want de aantallen lagen dicht bij elkaar, maar ik ben het geworden", meldt Van Doorn desgevraagd. Als de partij een wethouder gaat leveren uit de bovenste regionen van de lijst, kan Robbemondt in elk geval aanschuiven. Voor Van Doremaele is die kans klein, want eerst zou Linda de Groot nog aan de beurt komen qua aantal voorkeursstemmen.

VVD Maasdriel beraadt zich nog op de uitslag. De partij haalde drie zetels, maar de nummers twee (Hans van der Zalm) en drie (zittend raadslid Ton van Rooij) kregen ieder zo'n veertig stemmen minder dan de nieuwkomers op vier (Freek Boeren) en vijf (Ellen Roubos). Lijsttrekker Ko Hooijmans wilde donderdagmiddag nog niet reageren, omdat hij de uitslag per persoon nog niet had bestudeerd.

Samen Sterk Maasdriel week in het verleden af van de kieswet, maar heeft besloten zich daar nu wel aan te houden. Dat betekent dat daar de nummers één tot en met zeven plaatsnemen op het pluche. Onder hen is nieuwkomer Peter van Liempt. Ook nummer acht Karlijn Lotens kan uitgaan van een plek in de fractie, want het moet raar lopen wil Jan-Hein de Vreede (op drie) geen wethouder worden.

Bij D66 is het duidelijk: lijsttrekker Tom van Engelen haalde de meeste stemmen en gaat de ene raadzetel bezetten.

SSM heeft het voortouw bij de onderhandelingen. Maarten Daalder meldt: "Vanavond (donderdag, red.) komen we met de gekozen raadsleden en het bestuur bij elkaar en gaan we een plan van aanpak maken."

Link naar PDF bestand met aantal stemmen per kandidaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden