• De uitslag van de verkiezingen in Zaltbommel bleef woensdag tot het laatste moment heel spannend.
• De uitslag van de verkiezingen in Zaltbommel bleef woensdag tot het laatste moment heel spannend. Foto: Britta Alink

SGP heeft tóch 2 stemmen meer gekregen dan ZVV

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen Bommelerwaard 1.931 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De SGP heeft woensdag tóch twee stemmen meer gekregen dan ZVV en is daarmee de grootste partij van Zaltbommel.

Met deze uitslag blijft het aantal zetels in de gemeenteraad wel gelijk, voor beide partijen vier zetels. Dat heeft burgemeester Peter Rehwinkel donderdagochtend aan alle lijsttrekkers van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt. 

Bij de uitslag van gisteren leken lokale partij ZVV en SGP allebei precies evenveel stemmen te hebben behaald, namelijk 2528. "In de loop van de nacht, bij het tellen van de voorkeursstemmen, is ontdekt dat er toch een paar biljetten bij de verkeerde partij terecht zijn gekomen", aldus Rehwinkel.

Hertelling

Officieel wordt vrijdag om 10:00 uur de officiële uitslag van de verkiezingen bekend gemaakt. Tijdens die openbare bijeenkomst kan iedereen een verzoek om hertelling indienen. Het centraal stembureau zal echter alleen tot hertelling overgaan als er fouten zijn geconstateerd. "En dat is niet het geval", legt Rehwinkel, die zelf deel uitmaakt van het stembureau. "Bovendien zal een hertelling niet leiden tot een andere zetelverdeling. Dat betekent dat wij volgens de Kiesraad geen hertelling zullen gaan doen."

Toch hertelling?

Maar een hertelling blijft toch in de lucht hangen. De oude gemeenteraad kan daar namelijk een beslissing over nemen. Dat kan aanstaande dinsdag 27 maart als de geloofsbrieven van de raadsleden worden onderzocht. "Als de gemeenteraad beslist dat er een hertelling moet komen, dan kómt die er ook", aldus Rehwinkel. De stemmen moeten in dat geval vóór donderdag 29 maart geteld zijn, de dag dat in het hele land de nieuwe gemeenteraden worden geïnstalleerd.

Coalitie

De uitslag is voor de partijen van belang, omdat het in Zaltbommel gebruikelijk is dat de grootste partij het initiatief neemt om een coalitie te vormen. Dat is niet in alle gemeenten het geval, soms is de partij met de grootste winst de kartrekker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden