• Dit koffertje gaat dinsdagavond de mobiele stembus in, die om 00:00 uur open gaat op de Markt in Zaltbommel.
• Dit koffertje gaat dinsdagavond de mobiele stembus in, die om 00:00 uur open gaat op de Markt in Zaltbommel. Foto: Britta Alink

Het tellen van de stemmen is begonnen in Zaltbommel

Algemeen 749 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Keihard hebben ze vandaag gewerkt; de mannen van de buitendienst en de medewerkers van de griffie op het gemeentekantoor.

Volg hier ons liveblogwww.hetkontakt.nl/regio/bommelerwaard/algemeen/145280/volg-hier-de-verkiezingen-in-zaltbommel

Alle negentien stembureaus zijn van de nodige spullen voorzien voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart.

Stemhokjes

"Stemhokjes plaatsen, tafels neerzetten, de bussen klaar maken, bewegwijzering plaatsen en bordjes ophangen", Bea Flierman van de gemeente Zaltbommel somt op wat ze zo'n beetje gedaan hebben vandaag.

Negentien stembureaus

Dinsdagavond om acht uur hing ze het laatste bordje met daarop 'stembureau' op in In de Roos op de Markt, één van de negentien stembureau's in de gemeente.

Het twintigste stembureau is mobiel, een knalrode dubbeldekker, die vannacht op de Markt staat en morgen vanaf 6:30 uur bij het station. Daarna rijdt de bus door de hele gemeente.

Station

Het idee voor de dubbeldekker kwam vorig jaar op en is tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer voor het eerst uitgevoerd. "Best veel mensen hebben daar gebruik van gemaakt", vertelt Bea. "Vooral op het station." Dat zal dit jaar minder zijn, verwacht ze. Dat komt omdat dit jaar alleen de inwoners van de gemeente Zaltbommel in de dubbeldekker kunnen stemmen. "Een kiezerspas kun je alleen voor andere verkiezingen aanvragen", legt ze uit.

De bus is gehuurd van een bedrijf uit Wijk en Aalburg. Op de zijkant staat met grote letter 'Gemeente Zaltbommel Stembus'. "Dat zijn losse borden, die we er zo in kunnen schuiven", vertelt Bea.

Tellen

Het tellen van de stemmen begint zodra de stembureaus sluiten, woensdagavond om 21:00 uur. Dit jaar moeten ook de stemmen voor het referendum geteld worden. "Maar we hebben afgesproken eerst de stemmen voor de verkiezingen te tellen", vertelt Bea. "Zodra dat klaar is, rijdt iemand van het stembureau naar het Oude Stadhuis, terwijl de rest begint met het tellen van de stemmen voor het referendum.

Oude Stadhuis

Het Oude Stadhuis is morgenavond vanaf 22:15 uur geopend voor publiek. Zodra er een uitslag binnen is van één van de stembureaus, zal burgemeester Peter Rehwinkel deze bekend maken. Iedereen is van harte welkom om hier bij aanwezig te zijn.

En Het Kontakt doet live verslag, via Twitter (@brittaalink), via de website en via facebook.

Britta Alink

• De bus reed op 3 en 5 maart al door de gemeente om de gemeenteraadsverkiezingen te promoten. Burgemeester Peter Rehwinkel is hier in gesprek met inwoners van Delwijnen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden