• In opperste concentratie worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht in De Leyenstein.
• In opperste concentratie worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht in De Leyenstein. Foto: Janneke Boogaard
LIVEBLOG

Volg hier de verkiezingen in Maasdriel

Algemeen 2.735 keer gelezen

KERKDRIEL • Het Kontakt doet live verslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Maasdriel. De uitslagenavond vanuit kulturhus De Leyenstein in Kerkdriel begint om 21:30 uur. Zodra de uitslag van een stembureau bekend wordt gemaakt, vindt u die hier. De complete uitslag wordt niet voor middernacht verwacht. 

23:30 UUR

Dit liveblog is gesloten. Lees ook: SSM haalt CDA in.

23:25 UUR

Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks) heeft dubbele gevoelens over de verkiezingsuitslag. "We hadden echt gedacht dat we een derde zetel konden bemachtigen door de krachten te bundelen. Dat is niet gelukt, misschien door de deelname van D66."

Zijn positieve gevoel betreft de veranderde balans in de zetelverdeling. "Het CDA is de meest gesloten partij, dus in die zin is het gunstig dat zij kleiner zijn geworden en SSM groter." Van Drunen verwacht dat deze twee hun samenwerking als coalitiepartners zullen verlengen. "De oppositie is dan in elk geval wel sterker geworden." PvdA/GroenLinks, D66 en VVD hebben samen zes zetels, waar PvdA, GroenLinks en VVD er de afgelopen periode vier hadden.

23:15 UUR

Tom van Engelen (D66) staat met een biertje in zijn hand bij te komen van de spanning. "Een bruisend biertje", verwijst hij naar zijn uitspraak tijdens het verkiezingsdebat, toen hij de politiek in Maasdriel vergeleken met een doodgeslagen biertje. Hij ziet nu al positieve ontwikkelingen. "Deze uitslag geeft een betere balans dan de afgelopen vier jaar. Volgens mij is eigenlijk iedereen wel tevreden, er heerst nu al een constructieve sfeer."

Van Engelen geeft toe dat hij en zijn team de afgelopen weken op meer waren gaan hopen dan de ene zetel die ze nu in de wacht hebben gesleep. "We hebben zo hard gewerkt en kregen zoveel positieve reacties. Maar goed: we zitten in de raad. We gaan onze leercurve de komende vier jaar voortzetten. We zijn blij!" 

23:00 UUR

Met een big smile neemt SSM-lijsttrekker Bart de Leeuw felicitaties in ontvangst. "We hadden vooraf gezegd: met zes zetels zijn we tevreden, met even heel blij. Dus we zijn heel blij!" Dat zijn partij geschiedenis schrijft door het CDA in te halen, noemt hij 'gaaf'. "We gaan de onderhandelingen leiden. We hebben in elk geval genoeg goede wethouderskandidaten."

De Leeuw verklaart het succes mede door de bijdrage van Jan-Hein de Vreede als wethouder aan het college in de afgelopen vier jaar. "We hebben goed beleid neergezet en weten veel mensen aan te spreken", zijn andere positieve factoren volgens de lijsttrekker.

22:55 UUR

Ko Hooijmans, de teruggekeerde eerste man bij de VVD, is blij met de verkiezingsuitslag. "Van twee naar drie zetels is vijftig procent winst. Misschien hadden we op meer gehoopt, maar dit voelt zeker goed." 

"SSM is nu aan zet, we wachten op een uitnodiging voor de coalitiebesprekingen", vervolgt Hooijmans. Voortzetting van de samenwerking tussen SSM en CDA ligt voor de hand. "Maar SSM en VVD hebben samen ook een meerderheid, zeven plus drie is tien, is mijn eerste nuchtere constatering."

22:50 UUR

"Ontzettend jammer", reageert fractievoorzitter Bianca Laheij op het verlies van drie zetels. Enige terugval had het CDA wel ingecalculeerd. "Bij de vorige verkiezingen waren we fors gegroeid (van zeven naar negen zetels, red.). En we missen Gerard van den Anker en Maria Blaauwhof, die veel stemmen trokken", weet Laheij. "Vernieuwing heeft tijd nodig om te groeien", concludeert ze. "We hebben gedaan wat we konden. Misschien heeft onze coalitiegenoot SSM het beter weten te promoten."

22:45 UUR

Samen Sterk Maasdriel is het CDA voorbijgestreefd. Het CDA verliest drie zetels, SSM wint er één. Nieuwkomer D66 komt met één zetel in de gemeenteraad. De VVD gaat van twee naar drie stoelen in de raadszaal. PvdA/GroenLinks blijft op twee zetels.

22:40 UUR

DE VOORLOPIGE UITSLAG IS BEKEND.

Zetelverdeling: 
SSM 7
CDA 6
VVD 3
PvdA/GroenLinks 2
D66 1
SGP 0

22:25 UUR

Gejuich bij SSM bij de uitslag van Heerewaarden. Vooral Erik van Hoften trekt daar veel stemmen. 

De opkomstpercentages variëren van 25 tot meer dan 90 procent. Dat heeft ook te maken met het feit dat de stemgerechtigden wel in districten zijn verdeeld, maar zelf mogen kiezen in welk stembureau in de gemeente ze gaan stemmen.

Tom van Engelen (nieuwkomer D66) is hoopvol. Tot nu toe 'druppelt' het nog slechts, zoals Johan Cahuzak het noemt. "Maar van de stembureaus die nu bekend zijn, verwachten wij ook niet de meeste stemmen", aldus Van Engelen.

22:10 UUR

De stemmen van zeven locaties zijn geteld, maar er zijn wat technische problemen waardoor de weergave op het grote scherm nog even op zich laat wachten.

22:00 UUR

Johan Cahuzak, presentator van de uitslagenavond, trapt af met een interview met burgemeester Van Kooten. "Ik ben een dankbaar mens, de verhoudingen in de gemeenteraad zijn goed. De komende vier jaar willen dat graag doortrekken."

21:55 UUR

De uitslagen van enkele stembureaus in Maasdriel zijn bekend. Burgemeester Henny van Kooten wacht op iets meer publiek voordat hij ze bekend gaat maken, dus... komt allen richtig De Leyenstein! 

Intussen gluren lijsttrekkers Bianca Laheij (CDA) en Bart de Leeuw (SSM) vanachter het rode lint naar de stapels stembiljetten van hun partij. 

21:38 UUR

Terwijl in de zaal van De Leyenstein het publiek binnendruppelt - de eerste lijsttrekkers zijn gesignaleerd - worden in de ruimte ernaast de stemmen geteld die hier vandaag zijn uitgebracht.

21:00 UUR


15:09 UUR

15:00 UUR Even opwarmen voor vanavond: hoe zat het ook alweer precies met de zetelverdeling? Eerst wordt berekend hoeveel stemmen nodig zijn om een zetel te halen: de kiesdeler (het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal zetels). Vervolgens wordt het aantal stemmen dat een partij heeft gehaald gedeeld door de kiesdeler. De uitkomst, naar beneden afgerond, bepaalt het aantal volle zetels.

Door het afronden blijven er na deze stap vaak één of meer zetels over. De truc die dan wordt toegepast heet 'het stelsel van de grootste gemiddelden'. Bij elke partij wordt het aantal verkregen stemmen gedeeld door het aantal volle zetels plus één. De partij waarbij deze rekensom het hoogst uitvalt, krijgt het eerst een restzetel. Zolang er nog zetels over zijn, wordt de procedure herhaald, met de nieuwe zetelaantallen als uitgangspunt.

In Maasdriel zijn negentien zetels te verdelen en ligt de kiesdeler rond de 600, het exacte getal is afhankelijk van de opkomst.

10:00 UUR 11,33% van de kiesgerechtigden heeft inmiddels zijn of haar stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezing van Maasdriel. In totaal mogen 19.263 mensen hun stem uitbrengen.

9:30 UUR Om de uitslagen van vanavond goed te kunnen vergelijken hier vast het overzicht van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014:

CDA: 9 zetels (4642 stemmen, 42,56%)

SSM: 6 zetels (3219 stemmen, 29,51%)

VVD: 2 zetels (1084 stemmen, 9,94%)

GroenLinks: 1 zetel (948 stemmen, 8,69%)

PvdA: 1 zetel (714 stemmen, 6,55%)

SGP: 0 zetels (301 stemmen, 2,76%)

Het opkomstpercentage in Maasdriel was: 57,86%

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 9 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden