• Rivierenland ziet (buitenlandse) toeristen met rolkoffers graag komen.
• Rivierenland ziet (buitenlandse) toeristen met rolkoffers graag komen. Foto: 123RF.com

Toerisme in Rivierenland groeit fors

Algemeen 339 keer gelezen

REGIO • Het aantal overnachtingen in Rivierenland is in twee jaar tijd met bijna twintig procent gestegen. De groei is ruim drie keer zo sterk als gemiddeld in Nederland.

Dat is één van de uitkomsten van de vrijetijdsmonitor, die vrijdag in hotel Van der Valk Zaltbommel werden gepresenteerd. Daar werd de opening van het toeristische seizoen gemarkeerd met een bijeenkomst van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) van de tien gemeenten in Rivierenland. Zaltbommel, Maasdriel, Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen vallen daaronder.

Niet meer alleen de Veluwe
Gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland woonde de bijeenkomst bij. Zij had goed nieuws voor de regio: "We zijn bezig met nieuw toeristisch beleid, waarbij de balans tussen de verschillende regio's van Gelderland beter wordt. We gaan niet meer alleen inzetten op de Veluwe, zoals we in het verleden deden." 

Gelderland is inmiddels de kustprovincies gepasseerd in populariteit, wat overigens wel vooral te danken is aan de Veluwe.

Rolkoffertjes
Schouten was strijdbaar: "Laat die toeristen maar komen. In Amsterdam zijn de mensen hen zat, maar hier kunnen we nog wel wat rolkoffertjes hebben." Ze voegde er wel aan toe dat dit niet ten koste moet gaan van de rust en de natuur in het gebied.

Buitenlandse toeristen
Vooral buitenlandse toeristen kunnen er nog wel bij, vond ook Richard de Bruin, directeur van het RBT. "We doen er nog veel te weinig aan om die doelgroep aan te boren." Het RBT wil ondernemers in de vrijetijdssector ondersteunen bij onder andere het aanboren van buitenlandse markten.

Sky of hope
Als één van de veelbelovende projecten op dit gebied noemde De Bruin 'Sky of Hope', gericht op het beter zichtbaar maken van de geschiedenis van de luchtoorlog boven het gebied. Peter den Tek maakte hiermee samen met de historische verenigingen van Lingewaal al een begin, wat onder andere leidde tot een permanente tentoonstelling in Fort Vuren.

Toerisme-award
De toerisme-award die voor de derde keer werd uitgereikt door het RBT, ging dit jaar naar Edwin Cretier. De eigenaar van hotel De Gouden Molen langs de Waal in Rossum doet veel moeite om het dagjesmensen en toeristen die langer blijven naar de zin te maken.

Meer nieuws over de opening van het toeristisch seizoen in de papieren krant van woensdag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden