Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Felle discussies, maar er werd ook veel gelachen tijdens het debat in de aula van Het Cambium.
• Felle discussies, maar er werd ook veel gelachen tijdens het debat in de aula van Het Cambium. (Foto: Janneke Boogaard)
Gemeenteraadsverkiezingen Bommelerwaard

Er valt wat te kiezen in Zaltbommel

  •   703 keer gelezen

ZALTBOMMEL• Zelf vonden de meeste lijsttrekkers dat Geert Bok van de SGP maandagavond de beste debater was tijdens het verkiezingsdebat dat was georganiseerd door Brabants Dagblad, Het Kontakt en het Carillon. Het jongerenpanel, dat bestond uit leerlingen van het Cambium, vond Nico van Wijk (PvdA), Thom Ummels (D66) en Martijn Stoutjesdijk (SP) het sterkst.

In de zaal zaten rond de honderdvijftig mensen, veel achterban van de acht partijen die volgende week woensdag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de korte stellingen konden zij met een rood of een groen kaartje hun mening kenbaar maken over korte stellingen.

Grote Lidl

Opvallend: een grote meerderheid is tegen de komst van een grote Lidl met fastfoodrestaurant bij de witte watertoren. Ook de meeste politiek partijen zien een grote Lidl niet zitten. "Niet doen", sprak Adrie Bragt (ChristenUnie) heel duidelijk. "Alle supermarkten in de dorpen en de kern Zaltbommel gaan er last van krijgen." Geert Bok (SGP) was het daar zeer mee eens. "Een supermarkt verbetert de leefbaarheid in een dorp, dan moet je geen grote supermarkt aan de rand van een kern plaatsen." Alleen de nieuwe lijsttrekker van de VVD, Danielle van der Wiele, ziet geen bezwaar in de komst van de grote discounter.

Herindeling

De afgelopen vier jaar heeft de gemeenteraad van Zaltbommel het onderwerp herindeling met Maasdriel niet op de agenda gehad. Tijdens het debat moesten de lijsttrekkers zich onder leiding van debatleider Johan Cahuzak zich toch echt uitspreken. "Als het voor de toekomst van Zaltbommel beter is, dan zullen we er aan moeten", denkt Nico van Wijk (PvdA). Kees Metz (ZVV) wil er in de komende raadsperiode in ieder geval nog niet van weten. "Het gaat goed met beide gemeenten", vindt hij. "We blijven samenwerken en kijken daarna weer verder." Volgens Adrie Bragt (ChristenUnie) is er op dit moment geen behoefte aan herindeling. "We werken uitstekend met elkaar samen. Voor ons is het het belangrijkste hoe je de bevolking het beste kunt bedienen, bijvoorbeeld op het gebied van zorg." SGP'er Geert Bok is faliekant tegen herindeling: "Onze inwoners willen het niet." Volgens Martijn Stoutjesdijk van de SP, die voor het eerst in Zaltbommel meedoet aan de verkiezingen, is het tijd voor een referendum over herindeling. Alleen voor D66 is het onderwerp een uitgemaakte zaak: "We worden er sterker en krachtiger van", vindt Thom Ummels.

Duurzaamheid

'Zaltbommel doet veel te weinig aan duurzaamheid' luidde een stelling waar de partijen ook over spraken. "Het subsidiëren van zonnepanelen voor particulieren is leuk, maar niet genoeg", vindt lijsttrekker Simon Buwalda van het CDA. In de toekomst zullen we een duidelijke visie en strategie moeten ontwikkelen om onze duurzaamheidsdoelen te halen." Volgens Thom Ummels (D66) ontbreekt het Zaltbommel aan 'ambitie': "Het komt nu aan op daadkracht." Volgens Adrie Bragt (ChristenUnie) moet de gemeente op zoek naar geschikte locaties voor windturbines: "Want we halen onze doelen niet met zonnepanelen. We moeten echt een slag gaan halen met energiezuinige huizen en mensen daarbij ontzorgen." En ook voor Geert Bok (SGP) is het plaatsen van zoveel mogelijk zonnepanelen niet voldoende. "We moeten meer inzetten op het isoleren van woningen." Voor SP'er Martijn Stoutjesdijk betekent duurzaamheid ook beter openbaar vervoer: "Kijk naar de nieuwe dienstregeling van de NS, daar moet echt iets aan veranderen, zodat meer mensen de trein pakken."

In totaal doen acht partijen woensdag 21 maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen: ZVV, SGP, ChristenUnie, CDA, VVD, D66, PvdA/GroenLinks en de SP. De komende week zijn ze op veel plekken aanwezig, zoals zaterdag 17 maart op de verkiezingsmarkt op de Markt in Zaltbommel.

Stemwijzers

De inwoners van Zaltbommel hebben dus wat te kiezen over anderhalve week. En voor wie het nog niet weet: zowel de gemeente Zaltbommel als het Brabants Dagblad hebben een stemwijzer om 'zwevers' een handje te helpen:

De stemwijzer van de gemeente staat hier en die van Brabants Dagblad hier.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
1 reactie
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER