Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
TipBommelerwaard.nl

Burgerpanel spreekt zich uit over windmolens

  •   397 keer gelezen

REGIO • Er lijkt een redelijk draagvlak te zijn voor windmolens in de Bommelerwaard.

Ruim tweehonderd leden van burgerpanel TipBommelerwaard.nl reageerden op de vraag of ze het plan voor drie windmolens in hun regio ondersteunen. Van hen is 56 procent voor en 26 procent tegen. De rest twijfelt nog of is neutraal.

Meer mag ook
"Het mogen er ook meer zijn dan drie", merkt iemand op. Redenen om de molens te steunen zijn dat alternatieven voor aardgas nodig zijn, dat windenergie - buiten de aanschaf - een goedkope vorm van energie is en dat nu eenmaal alle zeilen moeten worden bijgezet om de doelstellingen op milieugebied te halen.

Betere manieren
Dat windmolens lelijk zijn, is dan van ondergeschikt belang. Ook voor de tegenstanders weegt dat argument niet het zwaarst. Zij vinden vooral dat windenergie niet de beste vorm van duurzame energie is (55 procent van de tegenstanders). "Er zijn betere manieren om energie op te wekken, bijvoorbeeld de rivier naast de deur", schrijft een respondent.

Anderen betogen dat de windmolens meer kosten dan ze opleveren. Veertig procent van de tegenstanders vreest negatieve effecten op gezondheid en natuur.

Misselijk
Ook de manier waarop de Bommelerwaard nu aan windenergie moet geloven is voor sommige mensen reden om tegen te zijn. "De manier waarop het initiatief gebeurt vind ik misselijk! Wanneer de gemeente Zaltbommel een beleid handhaaft en op dit stuk grond geen draagvlak is voor de windmolens, dan moet daar naar geluisterd worden. ik ben wel voor duurzame energie, maar alleen met voldoende draagvlak binnen de gemeente."

TipBommelerwaard.nl verzamelt ongeveer één keer per maand tips over de lokale samenleving. Mensen die wonen of werken in de Bommelerwaard kunnen hieraan anoniem en vrijblijvend deelnemen via de website. Daar zijn ook de uitslagen van eerdere raadplegingen te vinden.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK