• Jesse Vriend (blauw Stehmann-pak) finisht in de top-tien.
• Jesse Vriend (blauw Stehmann-pak) finisht in de top-tien. Foto: Tims Imaging

Jesse Vriend doet het ook in Zweden voor Team Stehmann

Sport 284 keer gelezen

ZALTBOMMEL/LULEA • Team Stehmann heeft in het ijskoude Zweden haar visitekaartje afgegeven. Naast de veelbesproken 'koffergate' was er ook sportief succes voor Jesse Vriend.

Het had vorige week heel wat voeten in de aarde; de trip naar de Zweedse plaats Luleå. Voor een groot deel van het marathonschaatspeloton stond daar namelijk een drietal natuurijswedstrijden op het programma.

Schaatsen niet aangekomen
Voor de rijders van Team Stehmann was het de eerste keer dat ze in actie kwamen in Zweden en dat hebben ze geweten. De ploeg van ploegleider Mario Donker kwam uitgebreid in het nieuws toen bij aankomst bleek dat een aantal koffers, met daarin onder andere de schaatsen, niet gearriveerd was. Niet geheel onbelangrijk, want een dag later stond al de eerste wedstrijd op het programma.

Het kwam, gelukkig voor het team van de hoofdsponsor uit Zaltbommel, helemaal goed en op donderdag konden Robbert Mekelenkamp, Jesse Vriend en Roel van der Stelt 'gewoon' van start gaan voor de wedstrijd die 78 kilometer lang was.

Vriend achtste
Mekelenkamp en Van der Stelt werden niet geklasseerd, maar Vriend reed de wedstrijd wel uit. De Hoogkarspelaar meldde zich in de finale brutaal voorin en sprintte naar een zeer verdienstelijke achtste plaats. Daarmee rekende hij af met bekende Topdivisie-rijders als Jouke Hoogeveen, Ingmar Berga en Frank Vreugdenhil.

Tweede wedstrijd: tiende
Twee dagen later was het voor Vriend zaak om te laten zien dat die achtste plaats niet uit de lucht was komen vallen. Dat deed hij met verve; in de wedstrijd over 49 kilometer reed hij wederom naar een plaats bij de eerste tien. Hij was door die tiende plaats tevens de enige Belofterijder die de wedstrijd wist uit te rijden.

Van der Stelt lag ook lange tijd op koers. De Genderenaar moest de strijd na veertien ronden staken. Mekelenkamp hield het wat minder lang vol. De in Oostwold woonachtige rijder kampt nog met de naweeën van de Weissensee en stapte na negen ronden uit de wedstrijd.

In de afsluitende wedstrijd over 150 kilometer spaarden de Team Stehmann-rijders de krachten.

Verrekkes mooi
Al met al was het voor ploegleider Donker, die maandagavond samen met de ploeg en de meegereisde hoofdsponsor nog vast zat in Zweden, zo'n 2700 kilometer van huis af, een avontuur om nooit te vergeten: "Het is zo verrekkes mooi geweest. Dat Jesse achtste wordt is superknap, maar daarna heb ik 'm gezegd dat hij wel in die wedstrijd erna moest laten zien dat-ie geen eendagsvlieg is. En dan kun je wel zeggen dat bijna niemand er meer op kijkt, maar ik vond het toch wel schitterend om ons 'mooi ploegske' twee keer in twee dagen op Teletekst te zien staan."

Bizar koud
En dat nog wel in ongelooflijk zware omstandigheden, benadrukt de ploegleider: "Het is hier zo bizar koud. Toen ik afgelopen week wakker werd, was het op een gegeven moment -27. Ik kan me niet herinneren dat ik dit in 57 jaar ooit heb meegemaakt. Toen ik heel even naar buiten liep op mijn slippers voelde het al alsof mijn tenen er ieder moment af konden vriezen."

Bubbeltjesplastic
Donker legt uit hoe de rijders probeerden de 'bizarre' kou tegen te gaan: "Er is zoveel twijfel over hoe je het moet doen. Wij hebben gekozen voor vier lagen kleding met daaronder tape of van dat bubbeltjesplastic. Dan heb je ook nog van die warmhoudzakjes die zes uur warm blijven en die gingen dan in de overschoenen van de schaatsen en in de handschoenen. Je wordt op een gegeven moment toch steeds creatiever. Maar ondanks dat heb ik mensen gezien die door de kou helemaal van het padje waren en wartaal uitsloegen. Het is een prachtige ervaring geweest, maar het moet wel menselijk blijven en ik denk dat we op het randje hebben gezeten."

Martin van Hemert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden