• In Hoenzadriel zijn de afgelopen jaren meerdere hennepkwekerijen opgerold.
• In Hoenzadriel zijn de afgelopen jaren meerdere hennepkwekerijen opgerold. Foto: AS Media

Zorgen over illegale huisvesting en criminaliteit in Maasdriel

Algemeen 2.842 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente wist dat er aan de Voorstraat in Velddriel illegaal arbeidsmigranten woonden, maar greep niet in omdat er geen capaciteit is om alle 250 locaties te controleren.

Dat antwoordde burgemeester Henny van Kooten op vragen van Bart de Leeuw (SSM) tijdens de raadsvergadering van donderdag. De Leeuw was 'zeer geschrokken' van de antwoorden die hij eerder kreeg op zijn schriftelijke vragen naar aanleiding van de brand. "Er werd niet gehandhaafd omdat er geen vergunning was aangevraagd, is dat niet de omgekeerde wereld?"

250 adressen
Van Kooten legde uit dat de aanpak van huisvesting van arbeidsmigranten nog in het eerste stadium verkeert. Er zijn 250 adressen in de gemeente bezocht waar in totaal 1500 buitenlandse werknemers wonen. Controleren op vergunningen, veiligheid en kwaliteit is de volgende stap. Daar moet de gemeenteraad eerst nog geld voor beschikbaar stellen, naar verwachting in mei. "Dat wordt sowieso een meerjarenplan, gezien de aantallen", kondigde de burgemeester maar vast aan.

Trein
Ook deze mondelinge antwoorden stelden Bart de Leeuw niet helemaal gerust. "Als we zien dat ergens illegaal wordt gehuisvest, zou er toch een trein in beweging moeten komen. De initiatiefnemer moet er dan op gewezen worden dat hij actie moet ondernemen."

Van Kooten bleef erbij dat hij de controles structureel wil aanpakken, maar beloofde dat - als fase 2 eenmaal in werking is - er actie ondernomen wordt als er signalen zijn dat ergens de huisvesting niet in orde is.

Bang om te melden
Over die signalen had Kees van Drunen (GroenLinks) vragen. "Ik hoor regelmatig van mensen dat ze vermoedens hebben van criminaliteit, maar het niet durven melden omdat ze bang zijn dat de daders hun naam achterhalen." Hij doelt naast illegale huisvesting op zaken als hennepteelt, drugslaboratoria, dumpingen, zwart geld, en motorcrossen en stropen in de uiterwaarden.

Plan van aanpak
Van Drunen: "In november hebben we 35.000 euro extra beschikbaar gesteld voor de aanpak van drugscriminaliteit. Is het plan hiervoor al klaar?" Van Kooten vertelde dat het plan van aanpak in april verwacht wordt en dan vertrouwelijk wordt gedeeld met de fractievoorzitters.

Anoniem is anoniem
Hij benadrukte daarnaast dat anonimiteit van melders is gewaarborgd, zowel als ze bellen naar Meld Misdaad Anoniem als wanneer ze hem er persoonlijk op aanspreken. "En ik kan u vertellen dat dat steeds vaker gebeurt, ook omdat mensen merken dat we er serieus mee bezig zijn."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden