Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Maasdriel wijst twee windmolenplannen af

  •   317 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel heeft twee principeverzoeken voor de bouw van windmolens afgewezen.

De aanvragen kwamen van twee verschillende initiatiefnemers: de Vereniging Windpark Bommelerwaard-A2, die ook windmolens op Zaltbommels grondgebied wil bouwen, en projectontwikkelaar Renewable Energy Factory. De ene groep wil een molen in lijn met de spoorlijn, de andere stelt voor om hem te plaatsen parallel aan de A2.

Te dicht bij elkaar
Volgens wethouder Gerard van den Anker kunnen de plannen in elk geval niet allebei doorgaan, omdat de windmolens dan te dicht bij elkaar komen te staan voor een goede opbrengst.

De Maasdrielse coalitie is sowieso tegen windenergie en dus heeft het college de principeverzoeken - eerste, nog niet volledige aanvragen om af te tasten of het zin heeft om een plan verder uit te weken - afgewezen. Er is nog een derde partij geïnteresseerd in één of meer windmolens op Maasdrielse grond, maar die heeft nog geen officiële aanvraag ingediend.

Provincie
De kans is groot dat de indieners hun heil zoeken bij de provincie Gelderland. Die heeft in Zaltbommel ook de gemeente buitenspel gezet, daar is de vergunningprocedure inmiddels vergevorderd. Van den Anker baalt van die provinciale opstelling. "We hebben als rijk, provincies en gemeenten een gezamenlijke opgave wat betreft duurzaamheid. We zouden samen een plan moeten maken, in plaats van achter de markt aan te hollen."

Draagvlak
De Maasdrielse wethouder blijft wijzen op het gebrek aan draagvlak voor windenergie in de Bommelerwaard. Maar de Gelderse gedeputeerde Jan-Jacob van Dijk geeft steeds aan dat de provincie initiatieven niet mag beoordelen op draagvlak, maar alleen mag kijken of ze op de gevraagde plek mogelijk zijn.

Van den Anker heeft daar vraagtekens bij. "Bij het plussenbeleid (over intensieve veeteelt, red.) hamert de provincie juist wél op draagvlak, en ook bij de nieuwe omgevingswet speelt dat aspect een belangrijke rol."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER