Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Dunea

Minister op bezoek bij Dunea in Brakel

  •   335 keer gelezen

BRAKEL • Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft maandag kennisgemaakt met Dunea en de belangrijkste drinkwaterbron van het bedrijf: de Afgedamde Maas. 

Dunea-directeur Wim Drossaert ontving de minister - die dezelfde dag ook Varik bezocht - in Brakel. Hier neemt Dunea het water uit de Afgedamde Maas in om het voor te zuiveren en verder te transporteren naar de duinen en vervolgens naar zo'n 1,3 miljoen mensen in Zuid-Holland.

Bron
Wim Drossaert: "Een goede waterkwaliteit begint bij de bron, want wat er niet in zit, hoeven we er ook niet uit te halen. Daarom pleiten wij samen met andere waterbedrijven voor beleid dat zorgt voor schone drinkwaterbronnen. Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies moeten het drinkwaterbelang van onze rivieren voorop stellen, drinkwaterbronnen beschermen en strenge eisen stellen aan bijvoorbeeld lozingsvergunningen. Ik ben blij dat ik daarover de minister heb kunnen spreken."

Sporen van medicijnen
In de Afgedamde Maas treft Dunea sporen aan van medicijnen, bestrijdingsmiddelen en chemische stoffen. Stoffen die dankzij de moderne meettechnieken steeds sneller in steeds lagere concentraties worden gedetecteerd. Wim Drossaert: "Nu voldoet het drinkwater nog steeds aan alle normen, is het veilig en betrouwbaar. Maar de opkomst van nieuwe stoffen en ontwikkelingen als klimaatverandering en vergrijzing - en daarmee toenemend medicijngebruik - hebben effect op de waterkwaliteit in de rivieren en daarmee op de kwaliteit van het drinkwater. Als we niets doen, kan dat op lange termijn tot problemen leiden. Het is onze wettelijke taak om veilig drinkwater te leveren. Daar staan we voor, maar daarvoor hebben we ook anderen nodig."

De minister had volgens Dunea volop aandacht voor het onderwerp.
 
 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER