Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Vereniging Waalzinnig plant een protestactie tijdens bezoek minister van Infrastructuur en Waterstaat
• Vereniging Waalzinnig plant een protestactie tijdens bezoek minister van Infrastructuur en Waterstaat (Foto: Lya Cattel)

Inwoners Varik en Heesselt ludiek in actie tegen Hoogwatergeul

  •   203 keer gelezen

VARIK • Zo'n honderd inwoners van Varik en Heesselt hebben maandagmorgen tijdens het bezoek van minister Cora van Nieuwenhuizen actie gevoerd tegen de mogelijke aanleg van de hoogwatergeul rond hun dorpen.

Talloze spandoeken maakten duidelijk dat veel inwoners niets van de plannen moeten hebben.

Misser van de eeuw
'De geul is de misser van de eeuw', 'Varik en Heesselt omgracht, welke gek heeft dat bedacht', 'De geul is het einde van de fruitteelt' en 'Dorpspolder is een risicovol experiment' zijn maar een paar van de vele ludieke teksten waarmee de inwoners hun zorgen aan de minister kenbaar willen maken.

Tegen half negen is er aan de Keizerstraat een haag van spandoeken en tientallen trekkers gevormd waardoor de limousines van minister Van Nieuwenhuizen en andere hoge gasten hun weg zoeken naar Atelier Varik waar de minister zich bij laat praten over de nevengeul.

Veiligheid
Zeker honderd inwoners wachten de komst van de minister af. Arjan van der Grijn uit Varik is vooral bang voor de veiligheid in de dorpen als de geul wordt aangelegd.

"Als er wat mis gaat, zijn er maar heel weinig vluchtmogelijkheden. Dan gaat het mensenlevens kosten. Bovendien wordt het hele dorp verpest door de aanleg van de geul."

Plumpudding
Bij hoogwater loopt de geul snel vol, zodat evacuatie dan bijna onmogelijk wordt. Van het argument dat zulke waterstanden zich al dagen van tevoren aandienen en er tijdig actie kan worden ondernomen, zijn de inwoners niet onder de indruk.

"Het gevaar van kwelwater is nog veel groter. Door 'piping' wordt de dijk ondermijnd. Die zakt dan als een plumpudding in elkaar. Dan zitten we hier als ratten in de val", zegt een Variker die wijst op een spandoek hoog in de bomen met de tekst 'Zes meter is water zo hoog'.

Tuinders
Jan van Houwelingen uit Heesselt wijst op een andere grief van de tegenstanders: de aanleg van de geul – die met een lengte van een paar kilometer en een breedte van 300 tot 500 meter zo'n 200 tot 300 hectare grond in beslag neemt – gaat ten koste van de akkerbouwers.

"Ze vernielen met die geul het landschap. De vruchtbaarste grond van Europa wordt een moeras. Dan is het hier afgelopen met de tuinders."

Joviaal 
Minister Cora van Nieuwenhuizen verschijnt punctueel op tijd en wordt ontvangen door burgemeester Harry de Vries.

Ze zwaait joviaal naar een peuter in de trekker, maakt een ommetje langs de schapenstal met de tekst – 'hier moeten wij straks grazen, dankzij snode plannen van de dwazen' - en maakt een praatje met de inwoners.

"Deze actie geeft aan dat de mensen zich zorgen maken", vertelt ze de massaal toegestroomde media. Maar verder laat ze zich niet uit haar tent lokken. "Ik doe vandaag geen uitspraken, ik hoop juist deskundig advies te krijgen van mensen die dit gebied goed kennen."

Dubbele boodschap
Voorzitter Frank Millenaar van Waalzinnig heet de minister welkom en overhandigt haar een petitie van tegenstanders van de geul. En een mand met streekproducten afkomstig van lokale boeren en tuinders.

De mand heeft een dubbele boodschap, want behalve een gezond welkomstgeschenk is het ook een noodkreet. "Als die geul er komt, moet de agrarische sector het veld ruimen", zegt Millenaar.

Dan is het tijd om zaken te doen: de minister en haar gevolg verdwijnen in Atelier Varik voor een vergadering van pakweg anderhalf uur.

Gezelligheid
De pers druipt af, de inwoners mét trekkers en spandoeken blijven achter. "Ik heb hier een vrije dag voor genomen en ik ben er nou toch." Vuurkorven en koffie zorgen voor warmte en gezelligheid en er worden appels uitgedeeld.

Een kwartier later dan afgesproken verlaat de minister en haar gevolg de vergaderlocatie. Bewoners laten nog één keer hun spandoeken zien en klampen de minister aan voor een laatste boodschap.

Badeend
Vertegenwoordigers van VVD Neerijnen overhandigen haar een badeend, de zoveelste ludieke verwijzing naar de badkuip waar de 'dorpspolder' Varik en Heesselt – volgens de tegenstanders – straks in verandert.

De minister houdt zich andermaal op de vlakte, maar belooft wel dat er snel duidelijkheid komt. "Ik schuif de beslissing zeker niet op de lange baan."

Dan zoeven de limousines Varik uit. Onder applaus van de inwoners.

Een agrariër start zijn trekker. "Ik ben tevreden. Volgens mij hebben we een beste indruk gemaakt op de minister."

André Bijl 

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER