Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Waterschap en gemeente willen op deze plek meer water bergen.
• Waterschap en gemeente willen op deze plek meer water bergen. (Foto: Janneke Boogaard)

Zorgen om verdwijnen groen in Hedel

  •   443 keer gelezen

HEDEL • Hondenbezitters in Hedel willen graag een speelveld aan de Gouwakker. Maar de gemeente en het waterschap hebben daar een waterberging gepland.

Een brede sloot en een grasveld met een paar rijen bomen, meer is het nu niet. Toch strijdt Tonny Plomp-de Ridder, die een straat verderop woont, met een paar andere hondenbezitters voor behoud van de groenstrook. 

Grotere wateropslag
"Natuurlijk snap ik dat het water ergens moet worden opgevangen. Maar dat kan ook aan de andere kant van de Baronieweg, daar is de gemeente toch al van plan een veel grotere wateropslag te maken", zegt Plomp.

Omheind losloopgebied
De hondeneigenaars zouden er graag een omheind losloopgebied zien, een stuk groter dan het uitlaatveldje dat er nu is. "We kunnen verder bijna nergens heen. In de uiterwaarden mag je officieel niet lopen met honden. Het veld aan de Middelingenseweg verdwijnt ook al door nieuwbouwplannen."

Poep
Niet alleen honden, ook kinderen kunnen gebruik maken van het veld, als de hondenbezitters zich tenminste aan de regels houden en de poep opruimen.

Schaduw
Groot voordeel van het groen aan de Gouwakker vindt Plomp dat er hoge bomen staan, die schaduw geven.

Informatieavond
De direct aanwonenden vinden het niet erg dat de bestaande sloot en vijver straks een stuk breder wordt, zo bleek tijdens een informatieavond die de gemeente in november organiseerde. Het plan is wel aangepast naar aanleiding van die avond. Zo komen er bankjes, een vissteiger en wat houten speelvoorzieningen. Ook wordt een deel van de waterberging minder diep, die zal een groot deel van het jaar droog staan. Wethouder Jan-Hein de Vreede: "We hebben ons best gedaan om met de herinrichting meteen een kwaliteitsslag te maken." 

Niet in de gaten
Volgens Plomp was de inloopavond maar minimaal aangekondigd en hebben de meeste mensen niet in de gaten dat er steeds meer groen uit Hedel verdwijnt.

Handtekeningenactie
De hondenliefhebbers zijn een handtekeningenactie gestart tegen de waterberging op deze plek en voor een hondenspeelveld. Mensen willen aanhaken bij de actie kunnen bellen naar 06-22663754.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER