• De jeugdgemeenteraad vergaderde in het stadhuis. De winnende plannen spelen zich af op de Markt.
• De jeugdgemeenteraad vergaderde in het stadhuis. De winnende plannen spelen zich af op de Markt. Foto: Britta Alink

Stemmen moet gezelliger worden voor jongeren in Zaltbommel

Algemeen 508 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Social media, dan een hele tijd niks, en dan hapjes, drankjes en muziek. Met die wapens krijg je meer jongeren naar de stembus, denkt de jeugdgemeenteraad die donderdag vergaderde.

Leerlingen van vwo 4 van het Cambium hadden in twaalf groepjes voorstellen voorbereid. Allemaal met dezelfde opdracht: de opkomst onder jongeren verhogen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Twee winnaars
De jury koos uiteindelijk twee winnende groepjes, die hun voorstellen moeten gaan combineren tot één uitvoerbaar plan. Ze krijgen daarvoor 2.000 euro. Het gaat om een idee voor een stemfestival in het weekend voor de verkiezingen en een stemfeest op de dag zelf.

Reclame
Opvallend was dat alle groepjes betoogden dat ze meer jongeren kunnen bewegen om te gaan stemmen door reclame te maken. Vooral via social media, maar ook door posters op te hangen. In veel voorstellen werd daarnaast lekkers en muziek ingezet om de doelgroep van 18-30-jarigen te bereiken.

Lokken met een evenement
Verschillende groepjes kozen ervoor jonge kiezers te lokken door de verkiezingen te koppelen aan een evenement. Een boottochtje waar je alleen aan boord mag als je daadwerkelijk stemt. Een schaatsbaan voor de deur van het stemlokaal op de Markt waar mensen gewezen worden op het belang van de verkiezingen. Of een foodtruckfestival waarbij je een strippenkaart van 5,00 euro krijgt als je gestemd hebt.

Eén groep wilde het de kiezers makkelijk maken door extra stemhokjes in te richten op plekken waar jongeren toch al vaak komen, zoals bij Nivo Sparta en 't Stadscafé.

Voorbereidingen
Andere voorstellen waren gericht op de voorbereidingen voor de verkiezingen, zoals een forum, een stemwijzer in de vorm van een game, een 'stickerstemwijzer' met stellingen gericht op jongeren of het uitleggen van partijprogramma's in makkelijke taal.

Goed voorbereid
De jongeren hadden zich goed voorbereid. De pitches liepen gesmeerd, viel burgemeester Peter Rehwinkel op. Hij trad net als bij echte raadsvergaderingen op als voorzitter. "Jullie vertellen uit je hoofd en niet van papier, en jullie houden je aan de tijd. Daar kunnen sommige raadsleden nog wat van leren."

Ook de debatrondes werden in vlot tempo afgewerkt, al was het meer een kwestie van vraag-antwoord dan van echte discussies.

Jury
Na een eerste stemronde door de groepjes zelf bleven vier voorstellen over. De jury die het eindoordeel velde bestond uit vertegenwoordigers van alle partijen die op 21 maart meedoen aan de verkiezingen in Zaltbommel. Zij kozen dus voor een stemfeest waar alleen mensen naar binnen mogen die hun stembiljet hebben benut, en een stemfestival waar politieke partijen informatie geven terwijl er ook veel ruimte is voor gezelligheid en horeca. 

Openluchtfilm
Het was de vierde keer dat er in Zaltbommel een jeugdgemeenteraadsvergadering werd gehouden. Vorig jaar won het idee voor een openluchtbioscoop, dat met succes werd uitgevoerd tijdens de Bommelweek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden