• De werkzaamheden starten onder andere op het Lage Singelbolwerk, waar de muziektent staat.
• De werkzaamheden starten onder andere op het Lage Singelbolwerk, waar de muziektent staat. Foto: Janneke Boogaard

Zaltbommel gaat alle zeven bolwerken opknappen

Algemeen 454 keer gelezen

ZALTBOMMEL• Begin februari gaat de schop in de grond op de eerste twee bolwerken van Zaltbommel; het Oranjebolwerk in de buurt van de Heksenwal in de binnenstad en het Lage Singelbolwerk, waar de muziektent staat.

Volgens wethouder Simon Buwalda wordt het park weer zoals het in de negentiende eeuw is aangelegd door De Virieu: "Hij ontwierp een landschapspark met mooie paden en bankjes, afwisselende beplanting en mooie doorzichten."

Begin februari wordt gestart met het achterstallig groenonderhoud zoals het weghalen van het 'opschot' (jonge takken, zaailingen en braamstruiken) en het baggeren van de waterpartijen op de twee bolwerken. Het is de bedoeling dat dat werk voor het broedseizoen af is.

De Virieu-bankjes

In de zomer wordt het eerste 'De Virieu-bankje' geplaatst. Het is de bedoeling dat deze bankjes op alle bolwerken komen te staan. In het najaar komt er nieuwe beplanting. Het plan voor de restauratie van de bolwerken is gemaakt in samenwerking met onder meer de mensen van de Heemtuin, Natuurwacht Bommelerwaard en de Wijkraad Binnenstad.

Informatieavond

Op dinsdag 23 januari is er vanaf 19:00 uur in het Stadhuis aan de Markt een informatieavond over de plannen. Omwonenden en belangstellenden hebben hiervoor een uitnodiging gekregen. Overige geïnteresseerden zijn welkom. Zij kunnen zich aanmelden via: info@zaltbommel.nl

Rijksmonument

De gemeente Zaltbommel knapt de komende jaren alle zeven bolwerken rondom de stad Zaltbommel op. Hiervoor heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld. Ook heeft de provincie subsidie gegeven. Het Rijk heeft de Zaltbommelse bolwerken aangewezen als Rijksmonument.

• Studenten van de Hogere Agrarische School in Den Bosch gaan onderzoek doen naar de waterkwaliteit van de bolwerken.

• De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om een informatiecentrum over de bolwerken te openen.

• De gemeente denkt nog na over een 'gepaste wijze' om de resultaten van het onderzoek van kunsthistoricus Roland Gieles naar Francois Willem de Virieu en de bolwerken te presenteren.

• De gemeente publiceert de vorderingen van de opknapbeurt op de gemeentepagina van Het Kontakt op www.zaltbommel.nl en op www.facebook.com/gemzaltbommel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden