Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Donderdagavond werd een aantal scenario's voor het nieuwe binnensportcentrum gepresenteerd.
• Donderdagavond werd een aantal scenario's voor het nieuwe binnensportcentrum gepresenteerd. (Foto: Britta Alink)

Nieuw zwembad en sporthal kunnen in januari 2021 af zijn

  •   967 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Als alles een beetje vlot verloopt, dan kunnen het nieuwe zwembad met de nieuwe sporthal aan de Bosscheweg in januari 2021 open.

Maar eerst moet de gemeenteraad beslissen hoeveel geld zij bereid is er aan uit te geven: 13 miljoen euro of 15,9 miljoen euro.

Voor 13 miljoen euro (in plaats van de eerder verwachte 12,3 miljoen euro) krijgt Zaltbommel een basisvoorziening. "Eenvoudig en sober met bijvoorbeeld hergebruik van de inrichting van zwembad Akwamarijn en sporthal De Ring", lichtte Andreas de Hey van adviesbureau Synarchis donderdagavond tijdens de carrouselvergadering toe.

Vier sportzaaldelen

Dat de bouw nu al zeven ton duurder uitvalt, komt volgens Synarchis onder andere doordat de prijzen van lonen en materialen zijn gestegen. Ook willen de scholen (Cambium en het nieuwe Gomarus) gebruik maken van vier sportzaaldelen in plaats van de eerder geplande drie sportzaaldelen. Als er vier groepen tegelijk gebruik gaan maken van de sporthal, dan zijn er extra kleedkamers en douchevoorzieningen nodig.

BENG

Of wil de raad misschien 14,4 miljoen euro uitgeven? Dan komt er een gebouw met een grotere entree en een compleet nieuwe inrichting. In het zwembad komen in dat scenario tribunes, mooie startblokken en lijnen. Bovendien kan het gebouw 'BENG' (Bijna Energie Neutraal Gebouw) gebouwd worden en honderd procent elektrisch oftewel: ketels eruit, warmtepompen erin.

Doelgroepenbad

Een derde variant zou 15,5 miljoen euro moeten gaan kosten. Adviesbureau Synarchis noemt dat de het 'Vereniging Scenario'. Voor dat geld kunnen niet één, maar twee zwembaden gebouwd worden; het wedstrijdbad plus een 'doelgroepenbad'. "Een apart doelgroepenbad geeft meer tevredenheid bij de bezoekers", aldus René Komduur van Synarchis. Op dit moment gebruiken wedstrijdzwemmers en doelgroepen (vaak senioren) hetzelfde zwembad. In de ochtenden moet het water daarom vaak een paar graden warmer gezet worden, terwijl sportzwemmers liever in iets frisser water zwemmen. "In het Vereniging Scenario halen we die groepen uit elkaar doordat er twee baden zijn", licht Komduur toe. "Dat geeft meer lucht voor iedereen en gaat zeker tot hogere bezoekersaantallen leiden."

Basketbal op topniveau

De duurste variant die donderdag werd gepresenteerd gaat 15,9 miljoen euro kosten. Dan zijn er niet alleen twee zwembaden, maar wordt ook de sporthal zo ingericht dat er op topniveau basketbalwedstrijden mogelijk zijn.

Volgens Synarchis heeft berekend dat 'gestapelde bouw', dus een sporthal bovenop het zwembad, een stuk duurder is dan de twee gebouwen naast elkaar bouwen.

Keuze uit vier varianten

Politiek Zaltbommel buigt zich op 1 februari tijdens de carrouselvergadering over de inhoudelijke keuze voor één van de vier varianten. De carrousel had donderdag onder andere nog flink wat vragen over de exploitatie van het toekomstige sportcomplex. Wethouder Han Looijen beloofde dat hij daar duidelijkheid over verschaft in de stukken voor de carrouselvergadering.

In de gemeenteraad van februari zou dan het besluit genomen moeten kunnen worden.

Als alle procedures van de Europese aanbesteding, de ontwerpfase en het vergunningentraject zonder vertraging verlopen, kan in september 2019 de bouw van het complex starten. De bouw duurt naar verwachting rond de vijftien maanden en dus zouden zwembad en sporthal in januari 2021 klaar kunnen zijn. Dat is precies op tijd, want dan loopt de exploitatieovereenkomst met Sportfondsen voor het oude zwembad Akwamarijn af.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER