• Het nieuwe glastuinbouwcomplex kan ongeveer 37 hectare groot worden.
• Het nieuwe glastuinbouwcomplex kan ongeveer 37 hectare groot worden. Foto: Janneke Boogaard

'Bouw mega aardbeienkas in Zuilichem is ruimtelijk mogelijk'

Algemeen 1.394 keer gelezen

ZUILICHEM • Gedeputeerde Staten hebben dinsdag het wijzigingsplan Zuilichem, Uilkerweg 2a, gewijzigd vastgesteld. Hierdoor is de vestiging van een glastuinbouwcomplex voor aardbeienteelt van ongeveer 37 hectare ruimtelijk mogelijk. Het wijzigingsplan ligt met ingang van 18 januari 2018 gedurende 6 weken ter inzage voor beroep.

De bouw van de kassen gebeurt gefaseerd. De eerste fase van ongeveer twintig hectare gebeurt in 2018; de andere fasen komen in de jaren daarna. Uiteindelijk zal het totale complex een omvang hebben van ongeveer 37 ha.

De oostelijke en westelijke randen van het plangebied worden gebruikt voor het plaatsen van waterbassins, eventueel met zonnepanelen. Het kantoor, kantine, loods en ketelhuis komen aan de kant van de Uilkerweg. De landschappelijke inpassing vindt plaats door groenstroken in combinatie met waterberging. In het kader van het wettelijk kostenverhaal is een anterieure overeenkomst afgesloten tussen de ondernemer en de provincie Gelderland

Tien zienswijzen

Het ontwerp-wijzigingsplan heeft vanaf 24 oktober tot en met 6 december 2017 ter inzage gelegen. Er zijn tien zienswijzen ingediend. Deze gingen over de gevolgen van het te bouwen kassencomplex, het in gebruik nemen van het reserveconcentratie-gebied, de landschappelijke inpassing en de te verwachten inzet en huisvesting van seizoenarbeiders.

Schaalgrootte in reserveconcentratiegebied

Gezien de omvang van dit complex (méér dan 28 hectare) is vestiging in een ander intensiveringsgebied niet mogelijk waardoor het in gebruik nemen van het reserveconcentratiegebied volgens de provincie gerechtvaardigd is. Hierdoor zijn extra eisen gesteld aan het plan, waaronder de aanleg van een vrij liggend fietspad, een extra investering in de verkeersveiligheid.

Kllimaateisen

In het vastgestelde wijzigingsplan is daarnaast een voorwaarde opgenomen dat de initiatiefnemer verantwoordelijk is voor de landschappelijke inpassing van zijn kassencomplex. Bovendien zijn klimaateisen opgenomen voor compensatie van waterberging als gevolg van het grote verharde oppervlakte.

Huisvesting seizoenarbeiders

Het thema huisvesting van seizoenarbeiders is niet aan de orde in het wijzigingsplan, omdat hiervoor aparte besluitvorming nodig is door Provinciale Staten. Voor de huisvesting is door initiatiefnemer nog geen aanvraag ingediend, zo laat de provincie weten.

Onherroepelijk

Inmiddels is het door Provinciale Staten vastgestelde reparatie inpassingsplan Bommelerwaard van kracht. Hierin zijn de plangrenswijzigingen opgenomen voor een goede landschappelijke inpassing en waterberging ten opzichte van het oorspronkelijke provinciaal inpassingsplan. Deze aanpassingen vormden een voorwaarde voor het vastgestelde wijzigingsplan.

Andere plannen

Dit wijzigingsplan vloeit voort uit het Provinciaal Inpassingsplan Tuinbouw Bommelerwaard (PIP). Momenteel is ook een ander plan in procedure dat uit dit PIP voortkomt. Het gaat hier om het ontwerp-wijzigingsplan Infrastructuur, Landschap en tuinbouw Bommelerwaard, waarin o.m. enkele rotondes in de N322 en een rondweg langs het dorp Nieuwaal worden bestemd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden