• Cora heeft de deur van de praktijk achter zich dichtgetrokken.
• Cora heeft de deur van de praktijk achter zich dichtgetrokken. Foto: Janneke Boogaard

Cora van den Berg stopt als verloskundige

Algemeen 4.867 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Cora van den Berg stopt na 29 jaar met haar werk als verloskundige. Ze voelt zich een bevoorrecht mens.

"Ik vind het een groot voorrecht dat ik bij zoveel mensen op heel emotionele momenten in hun leven aanwezig mocht zijn. Dat ze me vertrouwen gaven", blikt Cora van den Berg (52) terug. "En ik vind het ook een voorrecht dat ik de keuze heb om nu te stoppen", voegt ze eraan toe. "Die keuze heeft niet iedereen."

Jubileum
Een grootschalig afscheid komt er niet. "Ik kijk met heel veel plezier terug naar mijn 25-jarig jubileum, dat is voldoende. Dus deze week is er alleen nog een borrel voor alle mensen met wie ik heb samengewerkt."

Zuinig zijn op je lichaam
Haar jubileum in 2014 was ook het moment dat Cora voor het eerst serieus ging nadenken over stoppen met het werk waar ze zo lang haar ziel en zaligheid in heeft gelegd.

"Het is lijfelijk zwaar werk, vooral de nachten gingen me opbreken. Uiteindelijk gaf mijn lichaam dat ook aan: ik kreeg last van psoriasis, waardoor ik soms letterlijk niet meer op mijn voeten kon staan. Toen realiseerde ik me dat ik zuinig moet zijn op mijn lichaam en dat er echt iets moest veranderen."

Bed and breakfast
Het idee voor een nieuwe uitdaging kwam van haar man Alfons. "Die komt oorspronkelijk uit de hotellerie en wilde nog wel eens een bed and breakfast beginnen. Dat leek mij ook erg leuk, dus toen zijn we gaan zoeken naar een huis waar dat kon. Dat hebben we gevonden in Gameren. Ik had in gedachten dat we in 2019 of 2020 van start zouden gaan met de B&B, maar de verbouwing verliep zo voorspoedig dat het nu af is. Dan wil je ook beginnen, dus besloot ik om nu te stoppen met mijn werk als verloskundige."

Fusie
De laatste jaren stak Cora net als haar collega's veel energie in de fusie tot één verloskundige praktijk in de Bommelerwaard. "Het is goed dat we dat gedaan hebben. Een grotere praktijk is nodig om integrale geboortezorg te kunnen leveren." De zwangere als middelpunt, met alle betrokken professionals eromheen - en niet andersom.

Hertenkampje
"Voor de toekomst hoop ik dat vrouwen de keuze houden om thuis te kunnen bevallen als de situatie dat toelaat, en dat alle zorgverleners gaan erkennen dat de verloskundige bij elke zwangerschap een rol kan spelen. Ook als er een medische indicatie is, kan een deel van de begeleiding bij de verloskundige plaatsvinden. Onze kracht is namelijk goede informatie geven en een vrouw vertrouwen geven in haar lichaam. Bevallen is een natuurlijk proces. Ik heb in het hertenkampje in Gameren wel eens een hert zien bevallen. Het viel me op dat één ander hert op ongeveer twee meter afstand bleef, maar wel constant alert was. Dát is de verloskundige. Iemand op de achtergrond met liefde, rust en kennis. Door zo te werken kreeg ik vertrouwen van mijn cliënten. En dat is precies wat ik nodig had om mijn werk goed te doen. Daar wil ik al die vrouwen voor bedanken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden