• 'Gezelligheid' is het meest genoemde woord bij Kerst in een onderzoek van TipBommelerwaard.nl
• 'Gezelligheid' is het meest genoemde woord bij Kerst in een onderzoek van TipBommelerwaard.nl Foto: nl.123rf.com
ALLEMAAL FAMILIE

Kerst en familie horen bij elkaar

Algemeen TipBommelerwaard.nl 261 keer gelezen

Wat is het eerste waar u aan denkt bij Kerst? Familie, antwoordden 31 leden van het burgerpanel TipBommelerwaard.nl. Precies evenveel panelleden hadden als eerste een religieuze associatie bij het kerstfeest. Met stip op 1 staat: gezelligheid.

Rond de veertig procent krijgt met Kerst familie op bezoek en eenzelfde percentage is van plan naar familieleden toe te gaan. Daar zitten natuurlijk 'dubbeltellingen' in, want er zijn veel mensen op wie dat allebei van toepassing is, maar de conclusie is wel gerechtvaardigd dat de overgrote meerderheid zijn familie ziet met Kerst.

Allemaal familie
Voor de redactie van Het Kontakt was dat aanleiding om in deze editie vier min of meer bekende Bommelerwaardse families te interviewen over hun onderlinge band. Alle interviews zijn op deze website te lezen en herkenbaar aan het kopje 'Allemaal familie'.

Koude kant
Op de vraag hoe belangrijk familie is, antwoordde 52 procent van de panelleden 'zeer belangrijk' en 38 procent 'belangrijk'. Bij schoonfamilie liggen de percentages anders: voor zestien procent is die 'zeer belangrijk' en voor 47 procent 'belangrijk'.

Daarbij moet meegewogen worden dat tien procent van de deelnemers aan het onderzoek geen schoonfamilie heeft, terwijl vrijwel iedereen die meedeed wel directe familie heeft (kinderen, ouders, broers of zussen).

Vrijwel dagelijks contact
Een kwart van de mensen die de vragen beantwoordden ziet vrijwel dagelijks een familielid, 45 procent wekelijks. Slechts twee procent ziet vrijwel nooit iemand van de familie, bijvoorbeeld omdat ouders overleden zijn of omdat mensen ver uit elkaar wonen.

Naar de kerk
Vergeleken met het percentage mensen dat familiebezoek gepland heeft met de kerstdagen ligt het aantal Bommelerwaarders dat van plan is naar de kerk te gaan een stuk lager: 22 procent. Twaalf procent gaat uit eten en net zoveel panelleden doen niks bijzonders tijdens deze (vrije) dagen. Tien procent had ten tijde van de enquête nog geen vastomlijnde plannen, zes procent gaat met vakantie.

Gezellig
In totaal gaven 234 panelleden antwoord op de vraag: waar denkt u als eerste aan bij het woord Kerst. Ruim vijftig mensen dachten vooral aan gezelligheid, sommigen noemden daarbij in één adem hun familie.

Was het maar voorbij
Dat dit een gevoelig punt kan zijn, blijkt uit de toelichting van één van de respondenten: "Vroeger toen de familie nog samen was, vond ik de kerst heel erg leuk en keek ik naar uit. Nu de situatie totaal veranderd is, zie ik tegen de kerstdagen op. Was het maar voorbij."

Kerststress
TipBommelerwaard.nl inventariseerde ook of veel mensen tegen de komende feestdagen opzien. Zestig procent heeft daar geen last van. Bijna twintig procent heeft last van de drukte in de winkels in de dagen voor Kerst. Het kerstdiner voorbereiden zorgt bij negen procent voor stress. Drie procent van de deelnemers ziet tegen de Kerst op vanwege eenzaamheid, een aantal mensen noemt het gemis van geliefden als oorzaak waardoor ze niet van de feestdagen genieten.

Meevaller: slechts één procent ziet op tegen Kerst vanwege een lastige schoonmoeder...

Wilt u in het nieuwe jaar ook deel uitmaken van het burgerpanel? U krijgt dan ongeveer één keer per maand een vragenlijst via e-mail, beslist per keer of u meedoet en blijft altijd anoniem. Meer informatie: www.tipbommelerwaard.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden