Afbeelding

Raad Zaltbommel 'betreurt' handelswijze provincie rond windmolens

Algemeen 528 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Een meerderheid van de gemeenteraad 'betreurt' het besluit en de handelwijze van de provincie ten aanzien van het voorontwerp-Inpassingsplan Windpark Bommelerwaard A-2.

SGP, ZVV en VVD dienden donderdagavond een motie van die strekking. Hiermee wilden deze drie fracties, samen goed voor 11 stemmen, onder meer nog eens benadrukken dat de gemeenteraad de drie geplande windturbines langs de A2 niet ziet zitten. "Wij zijn niet tegen windmolens", lichtte fractievoorzitter Geert Bok van de SGP de motie toe. "We zijn wel tegen windmolens op die plek. Er is geen politiek draagvlak voor."

Vertrouwen in de politiek

De gemeenteraad heeft op 26 januari tegen het voorstel gestemd, waarna de initiatiefnemers van het Windmolenpark A-w met hun plan naar de provincie stapten. "Het is voor het vertrouwen in de democratie niet wenselijk als de provincie het plan vervolgens overneemt", aldus Bok.

Afkeuren

In eerste instantie wilden SGP, ZVV en VVD de handelswijze van de provincie 'afkeuren' in plaats van 'betreuren'. Maar daar wist wethouder Adrie Bragt ze van af te praten. Het is namelijk in de wet geregeld dat de provincie een dergelijk verzoek in behandeling móet nemen als de gemeenteraad tegen heeft gestemd. "De provincie handelt dus conform de wet", aldus Bragt. "De term 'afkeuren' gaat dan ook te ver. Als college begrijpen we de emotie, die u voelt, maar bijvoorbeeld het woord 'betreuren' heeft een heel andere strekking." 

Na een korte schorsing besloten de drie indieners het beruchte woord inderdaad te veranderen.

Belachelijk

De overige fracties stemden niet in met de motie. "De provincie voert gewoon de wet uit", aldus Jaco Melse van het CDA. "We maken onszelf belachelijk met deze motie. Het is dom en onverantwoordelijk om dit te doen." Fractievoorzitter Nico van Wijk van de PvdA vindt het een 'schoffering' van de provincie. Ook Thom Ummels (D66) zei 'mordicus tegen' de motie te zijn. "De provincie is een democratisch gekozen orgaan, dat gebruik maakt van een democratisch recht. Zo staat het gewoon in de wet."

De gemeente stuurt binnenkort een brief  naar de provincie met daarin een zienswijze op het voorontwerp-inpassingsplan. De motie van SGP, ZVV en VVD wordt meegestuurd.

Uitbreiding A2

In de reactie van de gemeente komt ook nog een kleine wijziging op initiatief van de ChristenUnie. In een amendement pleitte die fractie ervoor dat de provincie bij het inpassingsplan rekening houdt met de eventuele uitbreiding van de A2 en mogelijke spoorverdubbeling. Deze aanvulling werd donderdag gesteund door alle fracties, behalve GroenLinks.

Overlast

GroenLinks is het ook niet eens met de inhoud van de zienswijze van de gemeente, onder andere omdat er niets in staat over mogelijke overlast die de windmolens zouden kunnen veroorzaken.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden