Afbeelding

Gelijke rechten voor peuters in Maasdriel

Algemeen 491 keer gelezen

MAASDRIEL • Ouders van peuters die recht hebben op toeslag voor opvang, krijgen die allemaal vanaf het moment dat hun kind twee wordt. De Maasdrielse gemeenteraad stapte af van het plan om de bijdrage van de gemeente pas vanaf 2,5 -jarige leeftijd in te laten gaan.

De gemeenteraad besprak uitvoerig de harmonisatie van de kinderopvang. Dat is een landelijke wet die per 1 januari ingaat. Peuterspeelzalen moeten dan voldoen aan dezelfde regels als kinderopvangorganisaties. Gemeenten mogen speelzalen ook niet meer als organisatie subsidiëren. In plaats daarvan geven ze ouders een bedrag, als die ouders dat geld niet krijgen van de Belastingdienst.

Eén of twee werkende ouders
De toeslag van de Belastingdienst geldt alleen voor ouders die allebei werken, omdat het rijk dat wil stimuleren. De gemeente springt bij in gezinnen met één - of geen - kostwinner.

Gelijke start
Het Maasdrielse college stelde voor om die bijdrage te geven voor kinderen vanaf 2,5 jaar, maar de gemeenteraad vond dat een slechte zaak omdat kinderen daarmee geen gelijke rechten en dus geen gelijke start zouden hebben. 

Een half jaar eerder peuteropvang kost Maasdriel naar verwachting 30.000 euro per jaar.

Voor- en vroegschoolse educatie
Lilian van Goch van kinderopvang De Vrijbuiter sprak de gemeenteraad toe over een ander aspect van de harmonisatiewet. Die eist dat kinderopvangorganisaties een speciale methode hanteren voor kinderen die recht hebben op voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Dat zijn met name kinderen met een taalachterstand.

Niet in een hokje
Voor deze doelgroep is nu al budget via de gemeente beschikbaar en dat blijft zo na 1 januari. Maar organisaties die deze kinderen willen opvangen, moeten dus een speciale methode aanschaffen. "Wij willen dat niet, want we willen kinderen niet in een hokje stoppen. En daarin zijn we niet de enige", gaf Van Goch aan. Maar volgens wethouder Anita Sørensen is die eis landelijk vastgelegd en kan de gemeente daar niet van afwijken.

Certificering
Ook vroeg Van Goch aandacht voor de hoge kosten voor certificering, omdat negentig procent van de medewerkers geschoold moet worden. "Dat kost 2500 euro per medewerker, kosten die we niet kunnen terugverdienen."

De gemeenteraad sprak af dat er na één jaar een bescheiden evaluatie plaatsvindt en na twee jaar een uitgebreide.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden