• De nieuwe verkeersmaatregelen zijn onder andere nodig vanwege nieuwe tuindersinitiatieven.
• De nieuwe verkeersmaatregelen zijn onder andere nodig vanwege nieuwe tuindersinitiatieven. Foto: Janneke Boogaard

Twee nieuwe rotondes gepland op N322 in Zaltbommel

Algemeen 2.378 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Een nieuwe rotonde op de N322 ter hoogte van de Starstraat in Gameren en ter hoogte van de Meidijk in Zuilichem en een rondweg langs Nieuwaal.

Deze en meer voorstellen staan in het 'wijzigingsplan infrastructuur, landschap en tuinbouw Bommelerwaard, dat in ontwerp is vastgesteld door Gedeputeerde Staten.

Tijdens inloopavonden in alle intensiveringsgebieden voor de tuinbouw in de Bommelerwaard zijn voorstellen voor een veiliger, mooier Bommelerwaard en concrete ruimte voor tuinbouwinitiatieven van tuinders geïnventariseerd. De voorstellen liggen van 21 december 2017 tot en met 31 januari 2018 ter inzage. Op 16 januari is er in dorpshuis Den Ham in Zuilichem een inloopavond tussen 19.00-20.30 uur, waarin het ontwerp-wijzigingsplan wordt toegelicht.

Afspraken

Met dit ontwerp- wijzigingsplan komen GS tegemoet aan de wensen van Provinciale Staten (PS). Tijdens het vaststellen van het provinciaal Inpassingsplan (PIP) herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard werd gevraagd om snel te starten met een gebiedsproces en concrete tuindersinitiatieven te bestemmen in een wijzigingsplan. Tijdens gebiedsavonden zijn daarnaast ook suggesties voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en landschappelijke inpassing opgehaald. Hierbij dienden de in het PIP opgenomen basiskaarten als onderlegger.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk voor land en tuinbouw; " Er waren bij de vaststelling van het PIP zorgen of tuinders wel voldoende ruimte hadden voor groei. Bovendien was er twijfel over de landschappelijke inpassing en verkeersmaatregelen. Dit ontwerp-wijzigingsplan toont aan dat de publieke functies goed zijn in te passen in combinatie met groeimogelijkheden voor tuinders."

Wijzigen bestemming

Voor die initiatieven, die een wijziging van de bestemming vragen is nu dit ontwerp-wijzigingsplan vastgesteld. Het gaat om drie initiatieven van tuinders. Een kleinschalig uitbreidingsplan in Brakel voor fresia's, één in Kerkwijk-oost voor pot- en perkplanten en een omvangrijker plan voor champignons in Velddriel. Het dagelijks bestuur van het PHTB heeft geadviseerd deze wijzigingen in één plan op te nemen.

Verkeer en landschap

In het wijzigingsplan is de bestemming opgenomen van de rondweg langs Nieuwaal, twee rotondes op de N322 (ter hoogte van de Startstraat in Gameren en ter hoogte van de Meidijk in Zuilichem) en aansluitingen van de rotondes op intensiveringsgebieden.

Dijkzicht-Zuid

Ook zijn landschapsstroken opgenomen als afscherming van bedrijfsgebouwen en open gebied. Zoals in Zuilichem, waar de groenstrook als buffer dient tussen de woonwijk Dijkzicht-Zuid en het kassengebied. Door een groene bestemming kunnen ze niet worden bebouwd.

Wethouder Adrie Bragt van de gemeente Zaltbommel en lid van het dagelijks bestuur van het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB): "Dit plan maakt het mogelijk dat in onze gemeente drie belangrijke verkeersinitiatieven kunnen worden uitgevoerd, Het is een mijlpaal dat deze initiatieven nu echt gerealiseerd worden. Ze zorgen voor meer veiligheid en minder overlast."

Overige initiatieven van tuinders

Voor een kas van 12 hectare chrysanten in intensiveringsgebied Zuilichem Oost is op 31 mei 2016 al een wijzigingsplan vastgesteld. Daarnaast loopt op dit moment de bestemmingsplanwijziging voor een kassencomplex van ca. 35 hectare aardbeien, deels in het intensiveringsgebied Zuilichem Oost en het naastgelegen reserveconcentratiegebied. Het ontwerp is daarvoor op 17 oktober vastgesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden