• V.l.n.r. regisseur Ilze Boereboom, Sylvia van der Vinne (Senta) en hoofdrolspeler Janneke van Gelder.
• V.l.n.r. regisseur Ilze Boereboom, Sylvia van der Vinne (Senta) en hoofdrolspeler Janneke van Gelder. Foto: Janneke Boogaard

Senta brengt zielig, maar hartverwarmend sprookje

Algemeen 632 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Koorschool Senta voert het eerste weekend van januari 'Het meisje met de zwavelstokjes' uit in De Poorterij. Daar komt veel meer bij kijken dan alleen mooi zingen.

Het is geen vrolijk verhaal: het meisje met haar zwavelstokjes, acht jaar oud, sterft van de kou en ellende na een miserabel leven. "Maar we hebben er zelf een beetje meer vrolijkheid in gebracht", vertellen Sylvia van der Vinne en Ilze Boereboom. "En aan het eind is het meisje in elk geval gelukkig."

Zelfvertrouwen
Van der Vinne heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd in de Bommelerwaard, eerst met vrouwenkoor Femmes Vocales en later met Senta, dat begon als een jeugdkoor. Kinderen kunnen daar rekenen op een gedegen zangopleiding. Daarnaast geeft Van der Vinne hen handvatten om zich te uiten en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Senta bestaat nu ruim tien jaar en heeft aan verschillende grote projecten meegedaan, zoals de Matthäus Passion in Zaltbommel en het Nationaal Koorfestival.

Vier jaar geleden
Dat het jeugdkoor meer is dan serieuze klassieke liederen ten gehore brengen, weten mensen die vier jaar geleden de uitvoering van 'Het meisje met de zwavelstokjes' meemaakten in de Gasthuiskapel. Het lijkt erop dat die voorstelling veruit zal worden overtroffen in het weekend van 5 en 6 januari in theater De Poorterij.

Regisseur
"Het loopt aan alle kanten uit de hand", glimlacht Van der Vinne. De muziek van de Belgische componist Jan Coeck vormt nog steeds het vertrekpunt, maar ook niet meer dan dat. Waar dramadocent Ilze Boereboom in 2014 werd ingeschakeld om de koorleden 'een beetje leuk neer te zetten', is ze nu echt als regisseur aan de slag met Senta.

"We werken het verhaal nu dramaturgisch veel meer uit. De Poorterij biedt natuurlijk ook veel meer mogelijkheden op dat gebied", zegt Boereboom enthousiast.

Mannen
Er doen zo'n 45 zangers van Senta mee, van 7 tot 24 jaar oud. Daaraan worden vijf leerlingen van Van der Vinne toegevoegd. Het zijn leden van mannenkoor Cantamus uit Ammerzoden. "Een ontzettend leuke afwisseling, die zware stemmen naast de kinderstemmen. Ook qua thematiek is dit echt een mooie aanvulling", vindt Boereboom.

Paulette Willemse
Dansers van balletschool Paulette Willemse werken ook mee aan de uitvoering. Het geheel wordt muzikaal omlijst door, naast een piano - als altijd Carl van Kuyck -, een accordeon, hobo, fluit en percussionist. 

Drie actrices van toneelvereniging Die Kleine Luyden en een vertelster maken de set compleet. De poster is weer prachtig verzorgd door Tekenschool Bommelerwaard.

Totaalplaatje
Het totaalplaatje wordt langzaam maar zeker voor iedereen zichtbaar. Janneke van Gelder (12) verheugt zich vooral op het laatste deel van de voorstelling, waarin het meisje met de zwavelstokjes in de hemel is beland en haar overleden oma terugziet. "Dat wordt heel erg mooi", weet Janneke zeker.

Hoofdrol
De jonge Velddrielse is het meisje met de zwavelstokjes. "Ik vond het een hele verrassing dat Sylvia mij daarvoor vroeg", vertelt ze enthousiast. 'Een beetje zenuwachtig' is ze wel, geeft ze desgevraagd aan.

"Het is ook best lastig hoor", vindt Van der Vinne. "Janneke zingt veel korte stukjes solo, steeds een paar zinnetjes. Dat is moeilijker dan wanneer je één solo van bijvoorbeeld zes minuten hebt."

"En omdat ze veel op het podium is, speelt ze veel 'stil spel'", voegt Boereboom toe. "Er komen allerlei emoties voorbij, bijvoorbeeld als het meisje gepest wordt, maar ook als er mooie herinneringen omhoog komen, iedere keer als ze een zwavelstokje aansteekt."

Expressie
Ook van de koorleden vraagt het sprookje veel inlevingsvermogen. Van der Vinne: "We werken hard aan expressie. Ik leer de kinderen hoe ze hun lijf eigenlijk als instrument moeten inzetten. Daarnaast moeten ze ook nog eens veel tekst uit hun hoofd leren en onthouden waar ze moeten staan."

En dan te bedenken dat de jongste zangers pas zeven jaar zijn. Daar werd iets op gevonden: zij worden door de oudere leden en de acteurs min of meer op sleeptouw genomen.

Kaartjes
Janneke heeft haar familie en buren al uitgenodigd. Ook alle andere belangstellenden kunnen een kaartje kopen voor vrijdag 5 januari 19:30 uur, of zaterdag 6 januari 15:30 of 19:30 uur, via www.de-poorterij.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden