• Agnes Brugman naast de vlaggetjes uit Tibet, die haar man André heeft gekocht vlak voor zijn overlijden.
• Agnes Brugman naast de vlaggetjes uit Tibet, die haar man André heeft gekocht vlak voor zijn overlijden. Foto: Lya Cattel

Coördinator Steun bij Verlies: 'December is altijd een lastige maand'

Algemeen 556 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Iedereen die een dierbare verloren heeft, weet het: zo rond Kerstmis en oud & nieuw voelt het verlies nog zwaarder dan in de andere maanden van het jaar. "December is altijd een lastige maand", weet ook Agnes Brugman (69 jaar).

Tot vier jaar geleden reisde Agnes elke dag met de trein vanuit Zaltbommel naar Den Haag voor haar baan als projectondersteuner bij de Tweede Kamer. Toen ze met pensioen ging hadden zij en haar haar man André, die twee jaar eerder gestopt was met werken, veel plannen voor mooie reizen.

China en Tibet

De eerste reis ging in mei 2014 naar China en Tibet. En daar, in het hoge Tibet, ging het helemaal mis. "Het was onze vierde dag", vertelt Agnes. "We waren allebei hoogteziek geweest, maar dat leek niet ernstig. We lagen al in bed en ik lag nog even een boek te lezen. Toen ik André welterusten wilde kussen, draaide hij zich om, hij zuchtte even en was toen dood." Binnen no time stonden de Chinese en Nederlandse gids, een arts en de politie in de hotelkamer. André werd per ambulance overgebracht naar een primitief ziekenhuis, Agnes werd ondervraagd om uit te sluiten dat het om een misdrijf ging, hun spullen werden onderzocht.

Een paar dagen later kwam ze na de lange terugvlucht aan op Schiphol waar Andre's drie kinderen, haar eigen twee kinderen en haar zussen op haar stonden te wachten. "Toen pas ben ik echt gebroken", vertelt ze. Nog steeds weet ze niet precies wat de oorzaak van André's overlijden is geweest. "Een combinatie van de hoogteziekte en een hartstilstand, dachten de artsen."

Lotgenoten

Thuis werd ze geweldig opgevangen door haar lieve vrienden en familie. Ook zocht ze steun bij een praatgroep met lotgenoten. "Al snel zei een begeleider tegen mij dat ik ook anderen zou kunnen helpen", vertelt ze in haar huis in de binnenstad van Zaltbommel. Het huis staat vol met herinneringen aan André. Logisch ook, want in dat huis is hij opgegroeid. Agnes en André kochten het in 2000 en hebben er een heerlijke comfortabele plek van gemaakt, helemaal naar hun smaak. "Ik voel me hier ontzettend fijn", vertelt ze. "Het gaat heel goed om hier alleen te wonen."

Steun bij Verlies

Ze had al eerder vrijwilligerswerk gedaan voor Humanitas en kwam al snel in contact met de werkgroep 'Steun bij Verlies', waar ze nu coördinator van is. "We hebben een groot tekort aan vrijwilligers", vertelt ze. "Mensen durven er niet zo goed aan, ze denken dat het te zwaar is om te doen. Maar dat valt best mee. Het allerbelangrijkste wat je kunt doen voor een ander is luisteren, luisteren, luisteren. Als je net zo'n groot verlies hebt meegemaakt, dan wil je je verhaal het liefst tienduizend keer vertellen, maar daar wil je niet elke keer je familie of vrienden mee belasten."

De meeste deelnemers melden zich aan na het verlies van een dierbare, maar het kan ook gaan om het verlies van een baan of bij een echtscheiding. "Onze vrijwilligers kunnen heel goed luisteren", vertelt ze. "Ze dragen geen oplossingen aan, die zoeken de deelnemers zelf."

Voldoening

Nieuwe vrijwilligers krijgen een training aangeboden en komen af en toe bij elkaar om ervaringen te delen. "Het geeft mij enorm veel voldoening om op deze manier mensen te helpen", vertelt Agnes. Door het overlijden van André heeft ze veel verloren, maar er ook veel voor terug gekregen. "Het was zo'n lieve man", zucht ze. "Hij droeg mij op handen, we hebben het zo fijn gehad. Ik ben daar heel dankbaar voor."

Nu steekt Agnes al haar energie in 'Steun bij Verlies'. En daarnaast in haar vrienden en familie. Ook maakt ze de reizen, die ze anders met André zou hebben gemaakt. Ze waren al eens samen naar Santiago de Compostella gefietst, maar volgend jaar gaat ze de tocht alleen nog een keertje overdoen. Te voet. Ze heeft een wandelvakantie gedaan in Italië, de Fransciscusroute en heeft dit jaar ook in Zuid-Afrika gewandeld. "Er komen mooie dingen op mijn pad, ik sport twee keer per week en ik leer veel nieuwe mensen kennen."

Britta Alink

Bel voor meer informatie over 'Steun bij Verlies' naar: 06-23536651 of mail: steunbijverliesbommelerwaard@humanitas.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden