Afbeelding

Burgerpanel vindt centraal vuurwerk een goed idee

Algemeen TipBommelerwaard.nl 637 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Een ruime meerderheid van de mensen die een enquête invulden over vuurwerk, is voorstander van één show per gemeente in plaats van particuliere verkoop.

Van de 243 burgerpanelleden van TipBommelerwaard.nl die hun mening over de stelling gaven, vindt 61 % zo'n gezamenlijk vuurwerk een goed of zelfs een heel goed idee. Een kwart is het er juist (zeer) mee oneens. De reden om tegen een centrale vuurwerkshow te zijn is niet altijd dat mensen zelf iets de lucht in willen schieten. Sommigen willen helemaal geen vuurwerk omdat ze het zonde van het geld vinden.

Maak er een evenement van
Een tussenoplossing zou kunnen zijn om particulier vuurwerk niet af te schaffen, maar 'weg te concurreren', zo schrijft een panellid. "Zorg dat de centrale vuurwerkshow zoveel aantrekkingskracht en allure heeft dat men er simpelweg niet meer bij gebaat is om zelf vuurwerk aan te schaffen. Maak er een soort evenement van. Zeker wanneer vuurwerk verboden wordt krijg je, mijn inziens, juist meer overlast. De centrale vuurwerkshow bevindt zich natuurlijk wel in een verder vuurwerkvrij gebied."

Traditie
Eén op de vijf mensen vindt vuurwerk gewoon mooi: "Het is een traditie."

Alleen tijdens oud en nieuw
Iets meer dan de helft vindt het wel oké, maar dan alleen  met de jaarwisseling. " Het zinloze geknal (al tijden voor oud en nieuw) irriteert. Ook het om de haverklap afsteken van vuurwerk op allerlei plaatsen (vaak vrijdag- en zaterdagavond) ter gelegenheid van iets onduidelijks, irriteert." 

Strenger controleren of minder zeuren?
TipBommelerwaard.nl vroeg de panelleden ook hoe overlast aangepakt zou kunnen worden. Daar kwam het idee van vuurwerk op één of enkele plaatsen meermaals terug. Maar ook strenger controleren - vooral 's avonds - en een telefonisch meldpunt werden als tips gegeven. Soms kan wat meer begrip voor elkaar voldoende zijn. Of: "Minder zeuren en meer ervan genieten." 

  Veertig procent noemt vuurwerk gevaarlijk, 32 procent noemt de slechte gevolgen voor het milieu en 29 procent heeft last van de herrie. "Het siervuurwerk in de lucht kan ik erg waarderen, maar het knalvuurwerk vind ik verschrikkelijk", zo merkt iemand op.  

Huisdieren
Ook de angst bij kinderen en huisdieren wordt door veel mensen als nadeel genoemd.  

TipBommelerwaard.nl peilt ongeveer één keer per maand hoe mensen die in de regio wonen of werken denken over actuele, lokale zaken. Deelnemen schept geen verplichtingen en is anoniem. Meer informatie en aanmelden: www.tipbommelerwaard.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden