• Het koor geeft op 7 december een concert in de Sint-Maartenskerk.
• Het koor geeft op 7 december een concert in de Sint-Maartenskerk. Foto: Monique Liet

Don KosakenChor komt naar Zaltbommel

Algemeen 338 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het Don KosakenChor Russland geeft donderdag 7 december een concert in de Sint-Maartenskerk.

Het koor bestaat uit 24 professionele zangers en is op internationale concertpodia een graag geziene gast. Met de gezangen van de Russisch-orthodoxe kerk en hun Slavische volksliederen symboliseren ze voor miljoenen mensen het oude Rusland.

Naast het Koor zal het 6 koppige Instrumental Soloists Ensemble op virtuoze wijze originele Russische volksinstrumenten bespelen en het koor begeleiden. De combinatie van de zang, begeleid door de authentieke Russische volksinstrumenten, staat garant voor een reis naar en door het muzikale Rusland van toen en nu.

Marcel Verhoeff

De Nederlander Marcel 'Nicolajevich' Verhoeff werd in 1993 benoemd tot chef-dirigent van het koor. Voor de 23e keer in Nederland, gekoppeld aan de West-Europa tournee, nu met 'A Musical Journey To Russia'.

A Musical Journey To Russia is in meer dan twintig theaters en locaties in Nederland te zien in de periode van 15 november tot en met 17 december. Daarna zal het koor haar tournee voortzetten onder andere in Duitsland en Rusland.

Show

Uiteraard staat de muziek centraal, maar de Russische kledij en de aankleding van het podium is ook van belang. Zo is er een speciaal voor de voorstelling ontworpen geschilderd achterdoek, voorstellende de rivier De Don met een brug. Die brug symboliseert de verbinding tussen verschillende culturen, perioden van voor de revolutie, het communistisch tijdperk en de nieuwe periode. Met lichteffecten ontstaat telkens weer een nieuwe dimensie op het doek en het podium.

Interactie

De interactie tussen de musici en de zaal maakt dat het publiek zich veel meer betrokken voelt bij deze voorstelling dan bij een regulier 'klassiek' concert. Solisten zoeken contact met mensen uit het publiek en zingen hen toe, betrekken hen op deze wijze extra bij de uitvoering. Traditioneel opent elk concert met religieuze gezangen, omdat de Kozak zeer gelovig is en sterk verbonden is met de Russisch orthodoxe kerk. Door deze gezangen wordt tevens de zegen gevraagd voor alle aanwezigen in de zaal. Men voelt direct de diepgang en intense beleving, omdat er gezongen wordt vanuit een innerlijke overtuiging.

Levendige voorstelling

Ook de uitleg over composities en verhalen over Rusland door de dirigent, zorgen voor een levendige voorstelling. Door deze uitleg beleeft het publiek de liederen veel intenser. Daarnaast geven de boeiende verhalen over Rusland in historische verbanden, hoe bepaalde composities zijn ontstaan, in welke periode en onder welke politieke omstandigheden, een goed beeld voor de toehoorder. Door deze uitleg wordt het publiek nog meer betrokken bij het hele concertprogramma. In A Musical Journey To Russia komt op muzikale wijze de Russische cultuur sterk naar voren.

Repertoire

Door het programmeren van -in Nederland en West-Europa- onbekende componisten en muziek uit de periode van het communisme onderscheidt het Don KosakenChor Russland zich sterk. Daar waar andere Kozakkenkoren blijven 'hangen' in het standaard repertoire, is de dirigent steeds weer op zoek naar vernieuwing.

Het rijke repertoire van de Russisch-orthodoxe kerkmuziek wordt steeds aangevuld met werken van onbekende componisten zoals Vasily Zinoyev, Sergey Trubachev, Boris Dodonov en Alexey Kosolapov. Speciale aandacht wordt besteed aan de componist Georgi Vasiljevitsj Sviridov. Hij is nog geen twintig jaar geleden overleden en heeft een tal van schitterende composities op zijn naam staan. Zo zal naast een aantal geestelijke werken ook de Romance vertolkt worden, geschreven voor de film 'Metelj'.

Bekende composities van Rachmaninov, Tchaikovksy en Prokoviev zullen een uiteraard ook onderdeel blijven uitmaken van het repertoire. Op het programma staan ook 'vergeten' klassieke Kozakkenliederen. Liederen uit de Sovjet periode zijn eveneens een vernieuwing op het repertoire. Componisten als Badadzhanjan, Gridin, Pachmutova en Marchakovsky vertegenwoordigen de nieuwe generatie van componisten, die zelden of nooit in de Nederlandse theaters vertolkt worden.

Het concert in de Sint-Maartenskerk begint om 20:15 uur. Entree: 24,50 euro. Reserveren kan via: www.de-poorterij.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden